Головна Новини Політика зовнішня політика Приєднання США до нормандскому формату: наскільки серйозне і здійсненне бажання Білого дому
commentss НОВИНИ Всі новини

Приєднання США до нормандскому формату: наскільки серйозне і здійсненне бажання Білого дому

На думку експертів, бажання США приєднатися до нормандських переговорів свідчить про позитивні мотиви Білого дому, але одного прагнення американської сторони допомогти занадто мало

27 серпня 2019, 14:15 comments2477
Поділіться публікацією:
Приєднання США до нормандскому формату: наскільки серйозне і здійсненне бажання Білого дому

Спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що США готові приєднатися до нормандскому формату (Україна, Росія, Німеччина, Франція) переговірників щодо врегулювання ситуації на Донбасі, якщо в цьому з'явиться потреба. На прохання видання "Коментарі" експерти оцінили цю заяву.

Український політолог, директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран нагадує, що залучення США до нормандскому формату давно обговорюється в експертних колах і серед політиків.

"Але є проблема. США готові приєднатися до розширеного формату, але категорично проти виступає Росія. До того ж, певні застереження Франція висловлювала, — зазначає Сергій Таран. — Тому, коли Волкер каже, що "США готові", це звичайно добре. Але потрібно розуміти, що якщо РФ і, можливо, Франція будуть проти, така готовність не буде мати ніякого значення".

За словами політолога, слова Волкера більше схожі на дипломатичний жест, який підтверджує, що США готові активно долучатися до вирішення проблеми в Україні.

"Це особливо важливо, коли ми чуємо неоднозначні висловлювання Трампа про те, що він не проти повернення РФ до G7 і перетворення формату в G8, — наголошує Таран. — Волкер ж таким чином показує, що США зацікавлені у вирішенні проблеми російської агресії в ракурсі українських інтересів".

Експерт Фонду "Майдан закордонних справ" Олександр Хара нагадує висловлювання російської сторони, мовляв, та не бачить сенсу зустрічатися в будь-якому форматі, включаючи нормандський, тому що Україна нібито не виконує свою частину домовленостей в рамках Мінських угод.

"До того ж, у РФ заявили, що не бачать потреби залучати США до переговорів, розширюючи їх формат. Кремль хоче і далі тиснути на Україну, намагаючись представити свою агресію на сході як громадянську війну, внутрішній конфлікт", — говорить Олександр Хара.

Експерт підкреслює негативні для України тенденції, які відбуваються на Заході: Меркель відходить від справ, Макрон намагається перейняти лідерську політику, роблячи іноді досить спірні "сюрпризи" на зразок запрошення глави МЗС Ірану на саміт "Великої сімки". І це при тому, що США також беруть участь в саміті й вважають Іран спонсором тероризму. У свою чергу, глава Білого дому Трамп заявляє про необхідність повернення РФ в клуб світових лідерів. Поки хоча б в якості гостя.

"Безумовно, нам би хотілося бачити американців в числі парламентерів по темі Донбасу. І Волкер озвучив свою позицію, розуміючи, як до цього ставиться Київ, — продовжує Хара. — Без тиску на Кремль неможливо підштовхнути росіян до розуміння, що треба припинити агресію і шукати шляхи до вирішення конфлікту. На жаль, поки що я не бачу, що такий формат переговорів (з участю США) можливий. Принаймні, поки самі Штати не продемонструють до цього реальну волю, підсиливши тиск на Москву"

За його словами, зараз же ми бачимо, що Трамп всіляко намагається поліпшити відносини з Росією, і навіть в анексії Криму звинувачує не стільки її, скільки свого попередника Обаму, якого нібито обхитрив Путін.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що радник президента США Дональда Трампа з національної безпеки Джон Болтон прибув з візитом до Києва.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!