Зустріч Зеленський - Трамп: експерти розповіли, чого чекати від варшавського рандеву президентів

Президент США Дональд Трамп планує зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським у Варшаві в рамках заходів, присвячених 80-річчю з початку Другої світової війни. Про те, наскільки результативною буде зустріч лідерів, повідали політичні аналітики

Зустріч президента України Володимира Зеленського та президента США Дональда Трампа, запланована у Варшаві на 1 вересня, не призведе до якихось позитивних проривів у відносинах між нашими країнами. Таку думку виданню "Коментарі" висловили експерти.

"Я думаю, у Варшаві можна чекати, чого завгодно. Аж до того, що це буде просто короткострокове "побачення", а не повноцінна зустріч, на яку розраховує Офіс президента України, - говорить експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики Володимир Воля. - "Виною" всьому можлива операція з продажу акцій українського ПАТ "Мотор Січ" китайському холдингу Beijing Skyrizon Aviation. Явно не випадковим був візит радника президента США з національної безпеки Джона Болтона в Київ. І навряд чи випадково американське видання Politico, посилаючись на джерела в Білому домі, повідомило, що Дональд Трамп запропонував своїм помічникам зробити перевірку Ініціативи допомоги безпеки Україні. А це може тимчасово заморозити освоєння передбачених бюджетом США на цей рік для України 250 млн доларів".

Американська допомога і "викручування рук"

Володимир Воля припускає, що подібним чином американська сторона робить українській владі попередження, сенс якого – необхідність відмовитися від угоди з Китаєм.

"Болтон, можливо, озвучив деякі позиції в розмові з президентом Зеленським, - продовжує експерт. - Трамп традиційно використовує жорсткий стиль переговорів, з елементами викручування рук. Він не раз підкреслював, що країни, які так чи інакше діють не в інтересах США, не можуть розраховувати на американську допомогу. Ось це ми і бачимо – демонстрація жорстких намірів, якщо інтереси американської сторони не будуть враховані в Україні. Проблема, яка виникла не при ньому (переговори про купівлю "Мотор Січ" китайцями почалися ще при президентстві Порошенко), поставила нового українського президента на розтяжку між Китаєм і США".

На думку Володимира Волі, тема протистояння з Китаєм для адміністрації Трампа більш важлива (у тому числі для внутрішньополітичних розкладів), ніж тема російської агресії проти України.

"Українська проблематика в підсумку може виявитися не тільки в тіні, але й принесена в жертву, - припускає експерт. – Наскільки все серйозно, ми побачимо за форматом спілкування Трампа і Зеленського у Варшаві. Якщо відбудеться офіційна зустріч і підписання якихось документів (наприклад, про посилення співробітництва в оборонній сфері), значить все розвивається в позитивному для нас ключі. Якщо ж це буде коротка зустріч "на ногах", протокольний обмін люб'язностями, можна буде говорити про охолодження відносин. На жаль, ситуація з купівлею китайцями "Мотор Січ" може стати джерелом серйозних проблем. Я не виключаю навіть демаршу з боку Трампа. Це буде цілком в його стилі".

Гарні фото і нічого конкретного

Голова Інституту публічної політики та консалтингу Сергій Биков впевнений, що від майбутньої зустрічі Зеленського з Трампом нічого особливого чекати не доводиться.

"Нічого крім красивих селфи там не буде, - вважає експерт. - Зустріч не є підготовленою (у Зеленського не було свого МЗС, включаючи главу зовнішньополітичного відомства, щоб це зробити). Швидше за все, відбудеться невеликий звіт українського президента перед американським. Зокрема, що на посаду генпрокурора призначений Рябошапка. Трамп буде радий, оскільки завдяки цьому розвитку подій можна буде отримати компромат на суперника-демократа Байдена (що чинний глава Білого дому використовує, намагаючись залишитися на другий термін)".

Сергій Биков не виключає, що будуть якісь спільні заяви на тему стратегічного партнерства. Але жодних угод, на його думку, підписано не буде, а сама зустріч виявиться дуже короткою.

"Що стосується візиту Болтона на цьому тижні до Києва, то його метою було спробувати призупинити операцію з продажу частини "Мотор Січ" китайцям (сумніваюся, що це вдасться), а також - відкрито висловити підтримку кандидатурі Рябошапки на пост глави Генпрокуратури".