Головна Новини Політика зовнішня політика Тристоронні переговори по газу: оцінка результатів і прогнози експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Тристоронні переговори по газу: оцінка результатів і прогнози експертів

Аналітики назвали основні пункти розбіжностей при переговорах про транзит газу

20 вересня 2019, 16:00 comments2018
Поділіться публікацією:
Тристоронні переговори по газу: оцінка результатів і прогнози експертів

У Брюсселі 19 вересня відбулися тристоронні переговори щодо нового контракту на транзит російського газу через Україну в Європу. На прохання видання "Коментарі", експерти оцінили підсумки зустрічі і перспективи подальших переговорів.

Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич вважає, що поки лише відбувся обмін думками. І кожен, схоже, залишився при своєму.

"Поки відомо лише, що сторони готові обговорювати можливість підписання нового транзитного контракту, в тому числі на європейських умовах. Але ні обсягів, ні ставки, ні умов транзиту не озвучено. А без цього говорити про щось предметно неможливо, — вважає експерт. – Надалі процес переговорів може піти як в позитивний, так і негативний для України бік. Шанси приблизно рівні. Факторів, які можуть на це вплинути чимало. Але насамперед – це політична воля вищого керівництва РФ. Зокрема, газовий контракт можуть спробувати пов'язати з питанням навколо врегулювання ситуації на Донбасі".

Головними ж каменями спотикання, за словами Дмитра Марунича, є бажання російської сторони "підв'язати" контракт з врегулюванням у вигідну для себе сторону історії зі Стокгольмським арбітражем (згідно з його рішенням, РФ повинна виплатити Україні величезну суму), а української – отримати довгостроковий контракт (тоді як "Газпром" намагається продавити короткостроковий).

"Важливо, щоб наші переговорники були готові до розумних компромісів, — упевнений експерт. – А для цього варто відсунути від процесу нинішнє керівництво НАК "Нафтогаз", яке показало себе нездатним домовлятися. Поки ми бачимо готовність Європи хоча б формально підтримувати нашу позицію. Але якщо зрив транзиту стане реальністю, не факт, що ця підтримка збережеться".

Директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран вважає важливим, що українські та європейські сторони мають спільну позицію щодо важливості певного обсягу транзиту російського газу через територію нашої країни.

"Росія намагалася схилити європейців на свою сторону. Але цього не вдалося, — підкреслює експерт. – У чомусь тут зіграла роль неготовність "Північного потоку-2", будівництво якого всіляко блокували українські дипломати, представники США і деякі європейські країни. Якби СП-2 вже був створений, ми мали б зовсім інші, більш слабкі переговорні позиції".

Сергій Таран припускає, що, швидше за все, Росія погодиться на запропоновані українською та європейською стороною умови транзиту.

"Самій РФ важливо зберегти транзит. Якщо Європа не отримає російський газ, вона почне купувати його з інших джерел — нехай навіть дорожче. Для Росії ж подібний розвиток подій буде означати серйозні втрати – і грошові, і репутаційні", — резюмує експерт.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: "Комментарии"
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!