Головна Новини Політика зовнішня політика Зеленський підписав закон про імпічмент
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський підписав закон про імпічмент

Тепер законопроект повинен бути опублікований в офіційному виданні Верховної Ради

23 вересня 2019, 11:55 comments2318
Поділіться публікацією:
Зеленський підписав закон про імпічмент

Глава держави Володимир Зеленський підписав законопроект про імпічмент президента. Про це повідомляється на сайті парламенту.

"Проект закону про імпічмент глави держави "повернуто з підписом президента", — йдеться в повідомленні.

Тепер законопроект №1012 повинен бути опублікований в офіційному виданні парламенту — газеті "Голос України".

Відповідно до законопроекту, імпічмент можливий тільки у випадку, якщо президент вчинив державну зраду або якийсь інший злочин. Підставою для початку процедури усунення глави держави від влади є письмове подання, підписане більшістю народних депутатів.

У депутатському поданні повинно бути правове обґрунтування створення спеціальної тимчасової слідчої комісії, яка буде розслідувати факт та обставини вчинення президентом злочину.

До складу спеціальної тимчасової слідчої комісії входять народні депутати з урахуванням принципу пропорційного представництва депутатських фракцій і груп, спеціальний прокурор і спеціальні слідчі. Президент має право користуватися послугами до п'яти адвокатів.

Пленарні засідання комісії повинні бути відкритими, крім випадків, коли інформація є державною таємницею.

Рішення про звинувачення президента направляється в Конституційний і Верховний суди, які повинні підтвердити конституційність розгляду справи і наявність у діях президента ознак злочину.

Потім імпічмент має підтримати ¾ конституційного складу Верховної Ради (338 нардепів). Якщо голосів не вистачило, то спікер від імені Верховної Ради у письмовій формі вибачається перед президентом. У разі відставки президента за власним бажанням процедура імпічменту припиняється на будь-якій стадії, а справи в судах закриваються.

Як повідомляв портал "Коментарі", 10 вересня Верховна Рада прийняла законопроект №1012 "Про особливу процедуру відсторонення президента України з посади (імпічмент)".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!