Головна Новини Політика зовнішня політика Зустріч Зеленського та Трампа: експерти дали прогноз, про що говоритимуть президенти
commentss НОВИНИ Всі новини

Зустріч Зеленського та Трампа: експерти дали прогноз, про що говоритимуть президенти

Основними на переговорах Зеленського та Трампа будуть дві теми, вважають аналітики

23 вересня 2019, 12:34 comments1646
Поділіться публікацією:
Зустріч Зеленського та Трампа: експерти дали прогноз, про що говоритимуть президенти

25 вересня в Нью-Йорку в рамках 74-ї сесії Генеральної асамблеї ООН повинна відбутися зустріч президента України Володимира Зеленського з президентом США Дональдом Трампом. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чи варто очікувати якихось важливих рішень за її результатами, а також — чи існує ймовірність скасування даної зустрічі.

Аналітик Олег Паламар вважає, що Трампа під час зустрічі з Зеленським цікавлять дві теми.

"Перша — реалізація плану Помпео-Лаврова (глави зовнішньополітичних відомств США та РФ) для врегулювання "конфлікту" на Донбасі (можна також називати цей план "формулою Штайнмайера"). На думку Трампа, все, що США робили в Україні, дратує і злить його друга Путіна. А глава Білого дому хоче мати відмінні відносини з Росією, про що не раз заявляв, — підкреслює Паламар. — І тому Трамп намагається допомогти Путіну закінчити історію на Донбасі на російських умовах, що призведе до зняття санкцій з Росії в майбутньому. Саме тому президент США буде обговорювати з Зеленським план, який Лавров і Помпео розробили під час своїх зустрічей в Гельсінкі і Сочі. Судячи з дій нової української влади (відвід військ, нерівноцінний обмін заручниками і т. д.), Україна цей план прийняла і вже в односторонньому порядку виконує".

"Правдивих подробиць не буде"

Друга тема, яка цікавить Трампа, — це "українські матеріали", які можуть дискредитувати його головного конкурента під час майбутніх виборів – демократа Джо Байдена, упевнений експерт.

"Трамп вірить (хоча це не так), що в Україні є на Байдена компромат, — вважає Паламар. — Абсолютно неприйнятна річ для України — брати участь в цьому, так як виборче законодавство США забороняє участь іноземних держав та громадян у будь-яких виборах в Штатах. І навіть за спроби втягнути Україну в це Трамп піддається жорстокій критиці. Досить згадати скандал з його телефонною розмовою з президентом України, під час якої Трамп нібито вимагав компромат на Байдена. У Конгресі США вже заявили, що мають намір залучити Трампа до відповідальності за це. Ось така диспозиція перед зустріччю, правдивих подробиць за підсумками якої Білий дім журналістам і громадськості не надасть".

Президент аналітичного центру "Політика" Ігор Попов також підкреслює, що Зеленський летить у США на піку скандалу навколо "українського сліду" в американських виборах.

"Для американської аудиторії і самого Трампа саме ця тема буде домінувати. Природно, не буде ніяких остаточних заяв, і навпаки, можемо очікувати інформаційних провокацій, різких питань преси та двозначних застережень політиків, — вважає Попов. — Українській владі не вдасться "равновіддалитися" від обох сторін американського політичного конфлікту. Події 2016-го року можна розслідувати, або прикривати".

"Скасування зустрічі — нормальна практика Трампа"

На думку експерта, для української делегації в переговорах з Трампом важливо встигнути обговорити мирне врегулювання на Донбасі, санкції проти РФ, участь американських компаній в купівлі землі і призначення нового посла України в США.

"Підписання серйозних договорів не планується. Скасування високою зустрічі в останній момент — для Трампа нормальна практика. Якщо українська влада знову призначить на високі посади когось з "ворогів Трампа" або просто дасть сигнал про відмову сприяти в розслідуванні — зустріч у верхах може і не відбутися", — припускає Попов.

Експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики Микола Спірідонов нагадує, що це буде перша очна зустріч Зеленського з Трампом. І, на відміну від телефонних розмов, такий контакт дає більше можливостей "притертися".

"Нещодавно Байден звинуватив Трампа в тиску на Зеленського з метою отримати компромат на Байдена – під час телефонної розмови в липні. Якщо це дійсно так, то Трамп може і далі "пресувати" українську владу (в особі Зеленського) по цій темі. І, звичайно, будуть обговорювати врегулювання ситуації на Донбасі, — вважає Спиридонов. – У цьому сенсі на українську сторону зараз йде певний тиск з боку Заходу метою якнайшвидше врегулювати конфлікт — не важливо, на яких умовах".

"Великих проривів очікувати не варто"

На думку Спірідонова, Зеленському важливо не тільки витримати пресинг з боку Трампа (а це – манера "переговорів" з боку американського лідера), але і не випрошувати гроші (в тому числі у вигляді кредитів), як це робив Порошенко.

"Сподіваюся, Зеленський цього уникне, т. к. подібним випрошуванням Порошенко під кінець своєї каденції вже викликав у всіх роздратування, — підкреслює експерт УИАМП. – Враховуючи, що це буде перша зустріч Трампа і Зеленського, я не очікую великих проривів. Рідко буває, щоб дві людини при першій зустрічі придумали якийсь геніальний план і різко зрушили відносини між країнами в ту або іншу сторону. Це буде знайомства, промацування позицій, притирання. І це стосується не тільки зустрічі Зеленського з Трампом. Візит нового президента України в ООН – це знайомство з світовими лідерами, спроба зайняти своє місце серед них. Хотілося б, щоб це місце було гідним".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: "Комментарии"
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!