Головна Новини Політика зовнішня політика Імпічмент Трампа: експерти оцінили ризики для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Імпічмент Трампа: експерти оцінили ризики для України

Вплив України на американську політику проаналізували українські політологи

25 вересня 2019, 15:14 comments2601
Поділіться публікацією:
Імпічмент Трампа: експерти оцінили ризики для України

Телефонна розмова президента США Дональда Трампа та президента України Володимира Зеленського (відбулася влітку, глава Білого дому нібито чинив тиск на Україну, намагаючись добути компромат на свого опонента на майбутніх виборах — демократа Джо Байдена) став приводом для початку процедури імпічменту президента США. Експерти розповіли виданню "Коментарі" про можливі сценарії розвитку ситуації, підкресливши її небезпеку для України.

"Україна не повинна втручатися в американську політику"

Аналітик фонду "Українська політика" Олександр Лазарєв радить українській владі намагатися зайняти максимально нейтральну позицію в сутичці між американськими демократами і республіканцями.

"Україні слід уникати будь-яких втручань (і навіть підозр на втручання) в американську політику, — впевнений експерт. – Потрібно розуміти, що за нашою владою стоять групи глобалістів з демократичної партії. Але і у групи Трампа (республіканці) є серйозний вплив на внутрішню українську кон'юнктуру. Якщо нашим можновладцям під будь-яким приводом захочеться взяти участь у внутрішніх іграх США, підтримати ту чи іншу сторону, це може погано скінчитися для всієї України. Тому що тут, як мовиться, не ми граємо, а нас грають. Ми – лише пішаки. Не попавши тій чи іншій групі, Україна потрапить у вкрай неприємну ситуацію".

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій згоден з тим, що Україні слід максимально абстрагуватися від даної ситуації.

"Потрібно підтримувати однаково рівні стосунки і з республіканцями, і з демократами, серед яких в даний момент спостерігається проукраїнський консенсус, — переконаний Палій. – Слід намагатися не втягуватися туди, куди нас втягують. Якщо будуть все ж офіційні запити з американської сторони, надати ті дані, які ми можемо надати. Але робити все прозоро, не кулуарно, щоб всі розуміли, що ми нікому не підіграємо".

"Президенту США потрібно бути максимально обережним в українському питанні"

Аналітик Олександра Решмедилова впевнена, що Зеленський, сам того не бажаючи, потрапляє в складні (навіть в якійсь мірі – історичні) обставини, стаючи президентом України, прізвище якого пов'язане з внутрішнім протистоянням в США.

"З одного боку – явний великий мінус. Нас втягують у такі ігри, які Україні явно не по зубах. З іншого боку, Зеленський може отримати певні переваги на переговорах з Трампом, — каже Олександра Решмедилова. – Президенту США доведеться зараз бути максимально обережним в українському питанні. З попередником Зеленського у нього діалог не особливо складався із зрозумілих причин (минула влада занадто відкрито "топила" під час виборів за демократів). А у Зеленського є шанс вибудувати свою лінію взаємин з Трампом. Відомо, що Трамп любить рвати шаблони і стереотипи. Але якщо у Зеленського вистачить мудрості, він зможе отримати користь і з цієї риси характеру Трампа, і зі сформованої ситуації. Головне, щоб до нас не припечатался ярлик вічної проблеми. А тому важливо встановити конструктивний діалог як з демократами, так і з республіканцями. Адже якщо той же Трамп буде переможений, нам потрібно буде шукати шляхи комунікації з його опонентами. І якщо зараз українська влада зіграє явно за Трампа, ми можемо в майбутньому отримати ті ж проблеми, що були у відносинах між Україною та США після 2016-го, коли наша влада підігравали демократам. Отримаємо проблему Порошенка з точністю до навпаки".

На думку аналітика, Зеленському варто ініціювати всередині України розслідування справ про причетність минулої нашої влади до впливу на американські вибори. Це, впевнена Решмедилова, може стати особистою справою честі для нового глави української держави, а також покаже його готовність надавати (в межах закону) допомогу Білому дому.

"Ініціатива імпічменту не означає сам імпічмент"

Що стосується спроби запустити процедуру імпічменту, то вона, на думку аналітика, говорить про сильне бажання демократів "сколупнути" Трампа.

"Але ініціатива процедури імпічменту зовсім не означає сам імпічмент, — продовжує Решмедилова. – Це може бути щось із серії "ну, ми спробували". У відповідь Трамп може почати рухатися до виборів зовсім з іншою швидкістю, ніж планував. Наприклад, піти з козирів, які раніше хотів приберегти. В принципі, для нього вибори і не закінчувалися. "Медового місяця" у Трампа як президента не було – його постійно стимулюють різними звинуваченнями. Не можу сказати, що зараз американського президента загнали в кут. Питання в тому, чи будуть його відповіді симетричними. Адже на піку "покусування" від демократів Трамп може відповісти в рази сильніше. Цікаво – чим".

Олександр Лазарєв припускає, що імпічменту не буде з двох причин: брак аргументації (доказів), а також (якщо певного роду все ж знайдуться докази, що означатиме залучення України у даний процес, а це вкрай небажано) – неможливість пробити імпічмент через Верхню палату Конгресу, де республіканці, які мають більшість.

Олександр Палій вважає спробу імпічменту республіканця Трампа частиною передвиборної кампанії демократів.

"Реальний результат навряд чи буде досягнутий, — говорить експерт. – Хіба що сам Трамп, як це з ним буває, почне замість аргументованого спростування звинувачень сам звинувачувати ЗМІ у "полюванні на відьом", налаштувавши проти себе чергову частину американського суспільства".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: "Комментарии"
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!