Головна Новини Політика зовнішня політика Стенограма "Трамп-Зеленський": експерти оцінили наслідки публікації
commentss НОВИНИ Всі новини

Стенограма "Трамп-Зеленський": експерти оцінили наслідки публікації

Публікація стенограми телефонної розмови президентів викликала реакцію в експертному середовищі

26 вересня 2019, 11:05 comments3283
Поділіться публікацією:
Стенограма "Трамп-Зеленський": експерти оцінили наслідки публікації

Офіційний медіа-портал Білого дому оприлюднив документ і розшифровку липневої телефонної розмови між президентами США та України — Дональдом Трампом і Володимиром Зеленським. Той самої, яка для демократів стала приводом звинуватити Трампа в тиску на Україну та ініціювати процедуру імпічменту. У стенограмі звучить критика на адресу ЄС (нібито мало допомагає Україні), а також згадується "кейс Байдена". Експерти розповіли виданню "Коментарі", які можуть бути наслідки оприлюднення цієї розмови, ряд моментів якого Трамп і Зеленський підтвердили під час спільної прес-конференції.

"Якби друзі знали, що про них говорять, коли їх немає поруч, то ні одна міцна дружба не склалася б, — впевнена політичний експерт Світлана Кушнір. — Зрозуміло, що в особистих розмовах, на відміну від дипломатичного протоколу, прийнято говорити на чорне – чорне. При цьому потрібно пам'ятати, що слово — не горобець, за кожне слово приходить розплата. Особливо це стосується політиків".

Політолог, експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики Данило Богатирьов зазначає, що і в розшифровці розмови президентів двомісячної давності, і у вчорашній прес-конференції тема "досьє Байдена", цілком очікувано, була основною.

"Для Трампа це питання зараз — ключове. У той же час, Зеленський намагається ухилитися від втручання в американські вибори на боці республіканців або, як мінімум, відстрочити його, — зазначає Богатирьов. — Це було помітно на прес-конференції. Зокрема, президент України кілька разів нагадував про її незалежність в контексті того, що він не має наміру тиснути на генпрокурора Рябошапку у питанні розслідування справи Байдена. Насправді, я думаю, що від українських правоохоронних органів не потрібно нічого розслідувати. Якби розслідування залежало від них, воно, майже напевно, виявився б безуспішним. Скоріше, мова йде про набор компрометуючих Байдена документів, які зібрані вже давно і чекають своєї години в українських високих кабінетах. Їх видачі і вимагає Дональд Трамп за підсумками "розслідування" вітчизняних правоохоронних органів".

Міжнародний оглядач, політичний аналітик Андрій Бузаров вважає, що глобальних наслідків після розшифровки розмови президентів не буде.

"Незалежно від того, яке було б зміст стенограми, проти Трампа усередині країни йде атака з боку демпартії. І стенограма — лише один з козирів у цій боротьбі. Не було її, вони б інше щось використовували з точки зору впливу на Трампа та його республіканське оточення. Що стосується ситуації з Байденом, то дійсно, об'єктивно було б в інтересах усіх сторін встановити правду: що саме відбувалося в період його віце-президентства, прав або не прав Трамп, заявляючи про вплив Байдена (його нинішнього опонента на виборах) на Україну в той час".

Вимога демократів США про публікації липневого розмови президентів, озвучені спікером палати представників у Конгресі США Ненсі Пелоссі, всього лише черговий хід у передвиборній боротьбі Байдена проти Трампа, згодна Світлана Кушнір.

"А ось для співпраці і довірчих відносин України та її європейських старших товаришів з ФРН і Франції, публікація може мати наслідки, — вважає вона. — Не варто забувати, що європейці також є донорами і кредиторами української економіки. Крім того, є частина українських товарів, які ми поставляємо за квотами в ЄС. І якщо Меркель або Макрон сильно засмутяться через некоректні згадки їх дій/бездіяльності, то наші експортери можуть бути обмежені в доступі на ринок Євросоюзу. Зараз Зеленському дипканалами необхідно дати сигнали європейцям, що ми були і залишаємося вірними партнерами, щось запропонувати в економічному плані. Бо якщо від нас відвернуться Німеччина і Франція, то ніякі США нас не врятують — і ми опинимося один на один з досвідченим, хитрим і сильним суперником — РФ".

Андрій Бузаров, в свою чергу, закликає не трактувати занадто жорстко слова Зеленського про недостатню допомоги Україні з боку ЄС у порівнянні з США.

"На моє глибоке переконання, позиція США, дійсно була більш послідовною щодо України, — вважає аналітик. — Ніхто не каже, що ЄС нам не допомагає. Допомагає. Величезні гроші виділяються європейцями на допомогу нашим переселенцям, на реконструкцію того, що постраждало внаслідок конфлікту на Донбасі. Але на міжнародній арені, особливо щодо санкцій проти РФ, за надання Україні озброєння Штати були (і є) більш активні".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: "Комментарии"
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!