Головна Новини Політика зовнішня політика «Порошенко-2»: експерти оцінили візит Зеленського до США
commentss НОВИНИ Всі новини

«Порошенко-2»: експерти оцінили візит Зеленського до США

Публікація стенограми серйозно затьмарила результати

27 вересня 2019, 14:02 comments8879
Поділіться публікацією:
«Порошенко-2»: експерти оцінили візит Зеленського до США

Президент України Володимир Зеленський 23 вересня прибув до Нью-Йорка для участі в Генеральній Асамблеї ООН і зустрічі з американським президентом Дональдом Трампом. Переговори проходили на тлі скандалу навколо публікації стенограми переговорів Зеленського з Трампом 25 липня.

Експерти поділилися з виданням "Коментарі", своєю оцінкою даного візиту і його наслідками як персонально для президента, так і для України.

Керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко оцінив візит на "четвірку" за п'ятибальною шкалою. Він назвав два позитивних моменти.

"Перший – зустріч Зеленського з Трампом, на яку український президент досить довго чекав, все ж відбулася. І не на ногах, а досить наочно і докладно. Другий момент – досить вдалий виступ Зеленського з трибуни Генасамблеї ООН. За п'ятибальною шкалою я б оцінив цей візит на "четвірку",- сказав експерт.

За словами Бондаренка, президент Зеленський у своїй манері мови почав копіювати попередника. І замість оригінальності, яку від нього чекали, багато хто побачили фактично "Порошенко-2".

"Але самий неприємний момент у тому, що візит супроводжувався скандалом, пов'язаним з телефонною розмовою Трампа і Зеленського в липні. Україна опинилася в епіцентрі цього скандалу, що, безумовно, затьмарило візит Зеленського", — констатував політолог.

На думку Бондаренка, сам візит навряд чи можна назвати історичним і за тиждень про нього всі забудуть.

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик також поставив президенту "четвірку" за п'ятибальною.

"Виступ Зеленського був, дійсно, непоганим. За традицією демонструвалися артефакти з війни. Але такі факти вже не діють на буржуїв. І хайпу це не зробило. Хоч в цілому це був достатньо емоційний виступ, наповнений правильними акцентами. Зустрічі з лідерами низки країн, генсеком ООН також були позитивом", — констатував експерт.

За словами Кулика, скандал з розшифровкою переговорів став серйозним мінусом.

"З одного боку, це підвищило впізнаваність української проблематики в американському істеблішменті. Кожна новина про Зеленського і Трампа супроводжувалася довідкою про ситуацію в нашій країні, включаючи Крим і Донбас. З негативу: Україну починають сприймати як корумповану країну, де постійно відбувається щось незрозуміле. Нас силоміць втягують у американський порядок денний. І ми за це "відгребемо". Зараз будь-яка спроба підіграти якомусь партійному табору може обернутися для України втратою підтримки з боку лояльних нам інституцій США", — сказав експерт.

Політолог Кирило Молчанов оцінив візит Зеленського до США "на трієчку".

"Так, під час виступу на Генасамблеї був емоційний спіч, в якому Зеленський позначив мирні пріоритети. Він провів непогані зустрічі з низкою світових лідерів і, можливо, справив непогане враження", — упевнений політолог.

На думку Молчанова, зустріч з Трампом все "змазала" і стала в якійсь мірі катастрофічною для Зеленського.

"Зустріч мала негативні передумови у вигляді опублікованої стенограми липневої бесіди Зеленського з Трампом. І навіть якщо Зеленський хотів говорити з Трампом про Крим, Донбас, санкції проти РФ і збільшення допомоги Україні, все звелося (принаймні, в офіційній частині) до того, що президент США "висвітив" тільки потрібну йому тему — свій другий термін. І Зеленський виглядав як розмінна монета, як людина, яку Трамп використовує для вирішення своїх проблем", — констатував політолог.

Молчанов переконаний, що стенограма відгукнеться Зеленському, адже тепер ображені Німеччина та Франція можуть відтягувати зустріч у "нормандському форматі".

"Ніякого профіту з цього візиту Зеленський Україні не принесе. А от розсьорбувати його заяви, зроблені на адресу європейців, а також пожинати плоди його занадто компліментарного ставлення до Трампа, нам доведеться ще довго", — резюмував політолог.

Варто відзначити, що Дональд Трамп назвав стенограму доказом того, що він не чинив тиск на Володимира Зеленського щодо "кейсу Байдена", в чому його звинувачували представники Демократичної партії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!