Головна Новини Політика зовнішня політика Експерти розповіли, як вчинити Україні, будучи втягнутою в політичний скандал США
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерти розповіли, як вчинити Україні, будучи втягнутою в політичний скандал США

"Українській владі не потрібно намагатися сподобатися і "лізти на рожен" в проблемах інших держав", - вважають експерти

30 вересня 2019, 13:23 comments2456
Поділіться публікацією:
Експерти розповіли, як вчинити Україні, будучи втягнутою в політичний скандал США

Президент США Дональд Трампа опублікував передвиборний ролик, в якому фігурують президент України Володимир Зеленський і скандал навколо американського політика, кандидата в президенти США і 47-го віце-президента США Джо Байдена і його сина Хантера. Видання "Коментарі" поцікавилося у експертів, що ж робити українській владі, яких вже неприховано втягнули у внутрішню американську протистояння між республіканцями і демократами?

"Опублікований передвиборний ролик президентом США Дональдом Трампом, в якому фігурує президент України Володимир Зеленський і скандал навколо американського політика, кандидата в президенти США і 47-го віце-президента США Джо Байдена і його сина Хантера вже не робить політичної погоди, — впевнений політичний експерт, засновник Київської академії політичних перспектив Михайло Железняк. — Машина запустилася в той момент, коли підняли трубку в Вашингтоні, а після розмови опублікували стенограму".

На думку експерта, тепер для української влади є три варіанти подальшого розвитку подій:

1. Спробувати "пробігти між крапель", намагаючись залишитися в стороні від скандалу. Займати, як можна довше нейтральну позицію. На питання, кивати головою, але не робити. Іншими словами, втішати себе з позиції: якщо назріває великий скандал, то нехай він буде американським, але не українським. Спробували — не вийшло. Як і прогнозували, тиск на Україну неминуче зросла і тепер завдання зрозуміти, "на яку конячку ставити".

2. Більш реалістичний варіант — це відкрито підтримати Трампа. Таким чином можна гарантовано сподіватися на підтримку українських інвестиційних проектів і заодно поліпшити позиції з МВФ.

3. Шанси низькі, але й не виключається підтримка демократів. Особливо, якщо оточення президента Зеленського буде схиляти до цього.

"Українська влада хоче сподобатися і розумним, і красивим, попутно боячись опинитися на політичному розтяжці. По факту, це помилковий і невиправданий страх, — упевнений Михайло Железняк. — Глава нашої держави став вкрай важливим людиною як демократів, так і для республіканців. І від його позиції залежатиме те, як будуть ставитися до України наступні п'ять років. це відмінна можливість для аргументації своєї позиції, захисту інтересів України та отримання максимально вигідних умов. Іншими словами — це відмінна можливість ефективно ви будувати зовнішню політику і нарешті бути почутим на міжнародному рівні ".

На думку експерта, це — напевно шанс для України. Але за цей доведеться приймати певне вольове політичне рішення — і визначатися з позицією.

"Наслідки поїздки Зеленського в Штати навряд чи можна назвати успішними, за винятком хіба що його сильною і змістовної промови з трибуни ООН. В інших питаннях — біда ... Не вдалося пролобіювати українські інтереси на Заході, зате вийшло вплутатися в і без того складні внутрішньополітичні процеси США , — підкреслює політолог Максим Джигун. — Президент України та його оточення виявилися між двох вогнів, втративши підтримку як республіканців, так і демократів. і якщо раніше ми могли розраховувати на двопартійну підтримку америка ців, то тепер це — під сумнівом ".

На думку експерта, після розкриття карт розмови Трампа із Зеленським, української влади надзвичайно важливо зберегти нейтралітет і не піти на поводу ні в однієї з політичних сил США.

"Основний меседж, який Банкова повинна артикулювати в даному випадку — це збереження об'єктивність і не неупередженості — як в питанні розслідування справи з Хантером Байденом, так і взагалі щодо американських виборів".


Навіть мінімальне рух в сторону підтримки демократів або республіканців однозначно стане причиною подальших конфліктів та загострення ситуації в українсько-американських відносинах, упевнений Максим Джигун.


"В умовах воєнного конфлікту на Донбасі і мільярдних боргових зобов'язань України перед США, такого ми собі дозволити ніяк не можемо", — упевнений політолог.


Політтехнолог Денис Богуш вважає, що у випадку з США українській владі вже "пізно пити" Боржомі "". Тому що ми примудрилися створити думку про свою токсичність як в стані республіканців, так і в стані демократів. Більш того — нова українська влада ще й "вляпалися" в скандал з європейцями, яких Зеленський з Трампом звинуватили в недостатній допомозі Україні.

"В ЄС вже нагадали, що з 2014 року Євросоюз надав безпрецедентну допомогу Україні, мобілізувавши разом з європейськими фінансовими інститутами мобілізував більше 15 мільярдів євро грантів і позик для підтримки процесу реформ, — зазначає експерт. — Також підкреслювалося, що ЄС повністю підтримуємо територіальну цілісність України , її незалежність і суверенітет. Нашому МЗС потрібно включати мозок: як подружитися з Меркель, Макрона та іншими лідерами ЄС, які явно засмучені випадів з боку Зеленського в їхній бік. Це, схоже, стіл ь політики Зеленського: спочатку з усіма посваритися, а потім думати, що ж робити далі. Досить згадати, з чого він почав свою каденцію. Прийшов в Раду, заявив, що розпускає її, а потім почав вимагати у парламентаріїв підтримати його законопроекти. Чого вони , зрозуміло, робити не стали ".

Світова дипломатія, міжнародні відносини — тонка сфера, якій потрібно вчитися роками, підкреслює Богуш. І якщо людина не розуміє, як це працює, він виглядає, як слон в посудній лавці.

"Саме так зараз виглядає нова українська влада, — підкреслює експерт. — Ось тільки" вигрібає "за це не тільки вона, а й вся країна. Зараз запустився якийсь складний, поганий для нас процес по дискредитації України. І це буде тривати місяці, якщо не роки. і нашим властям потрібно щось терміново робити, щоб США і ЄС перестали бачити в Україні токсичну країну ".

Нагадаємо, що, в свою чергу, офіційну позицію України в цьому питанні озвучив помічник президента Володимира Зеленського Андрій Єрмак, який заявив, що вони не мають наміру втручатися у "внутрішню політичну кухню США".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!