Головна Новини Політика зовнішня політика Справа МН17: експерти розповіли, навіщо Нідерланди вирішили провести додаткове розслідування
commentss НОВИНИ Всі новини

Справа МН17: експерти розповіли, навіщо Нідерланди вирішили провести додаткове розслідування

Експерти поділилися думкою щодо того, що хочуть дізнатися Нідерланди за допомогою додаткового розслідування у справі про катастрофу малайзійського боїнга над Донбасом

9 жовтня 2019, 14:30 comments2555
Поділіться публікацією:
Справа МН17: експерти розповіли, навіщо Нідерланди вирішили провести додаткове розслідування

Парламент Нідерландів 8 жовтня одноголосно підтримав пропозицію депутатів про додаткове розслідування щодо того, що повітряний простір України над Донбасом в момент аварії малазійського Boeing, що здійснював рейс МН17 у 2014 році залишалося відкритим.

Чому стався цей неприємний для України поворот і чим загрожує подібне розслідування, виданню "Коментарі" розповіли експерти.

Справа МН17: роль Зеленського

На думку керівника Центру військово-правових досліджень, адвоката Олександра Мусієнка, рішення нідерландського парламенту звернутися до відповідних слідчих органів країни щодо розслідування того факту, що українська влада не закрила повітряний простір над територією України влітку 2014 року є наслідком двох речей.

"Перше – фактично видача одного з можливих свідків (а в подальшому – підозрюваного) у збитті рейсу МН17 Володимира Цемаха у РФ. Друге, за повідомленнями окремих джерел і ЗМІ, президент України Володимир Зеленський не зустрівся на полях Генасамблеї ООН з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте. З моєї точки зору, це було помилкове рішення. Якщо виникають кризові явища у відносинах між країнами, тим більше, з державами-партнерами (а Нідерланди відіграють одну з провідних ролей в ЄС), то потрібно зустрічатися, обговорювати незручні моменти, знаходити точки дотику", – підкреслює Мусієнко.

За словами експерта, ще одним моментом може бути російська пропаганда і серйозне російське лобі, яке постійно намагається звинуватити Україну у причетності до трагедії.

"Хоча міжнародна слідча група встановила, що "Боїнг" був збитий російською ракетою, яка прибула на Донбас з території РФ з допомогою російських військових", – говорить керівник Центру військово-правових досліджень.

Мусієнко підкреслює, що рішення парламенту Нідерладндів поки носить більш політичний характер.

"І поки воно не перейшло в юридичну площину, поки не дано хід справі, офіційному Києву потрібно інтенсифікувати на дипломатичному рівні переговорний процес і налагоджувати відносини з Нідерландами", – упевнений експерт.

Політолог Олег Саакян зазначає, що основне розслідування (міжнародне) проводиться вже тривалий час. І неоднозначно відзначалася конструктивна позиція України, яка хоч і формально не знаходиться на стороні обвинувачів, але насправді швидше сприймається саме так.

"За інформацією, яка є у слідства, стає зрозуміло, що всі сліди ведуть в РФ, – продовжує Саакян. – Додаткове розслідування може бути використано Росією і російським лобі для затягування ситуації і для підмивання іміджу України. Але увінчатися успіхом воно, швидше за все, не зможе".

Політолог наголошує, що не вперше при солідарній з іншими європейськими країнами офіційній позиції влади Нідерландів щодо підтримки України в російсько-українській війні нідерландський парламент стає майданчиком для просування російської порядку та внесення розбрату в україно-європейські відносини.

Справа МН17: спроба піти від основного питання

Глава Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що на питання щодо того, чи повинне бути закрите небо над Донбасом чи ні, повинні відповідати фахівці з авіаційного права. Але проблема, за його словами, в іншому.

"Проблема в тому, хто збив "Боїнг". А там все очевидно, у тому числі для Нідерландів, для міжнародної слідчої групи, – зазначає Фесенко. – Такого роду розслідування, яке ініціювали нідерландські парламентарі, – це спосіб переключити увагу на іншу сторону, спроба піти від головного питання: "Хто збив літак?". Те, що це робиться в інтересах РФ, у мене не викликає сумніву".

Справа МН17: привернути хоч когось до відповідальності

Аналітик Михайло Подоляк зазначає, що позиція парламенту Нідерландів, як завжди, обумовлена суто прагматичними інтересами.

"Розслідування показало всі обставини катастрофи пасажирського "Боїнга" і абсолютно точно встановило винуватців цієї трагедії. Але, не маючи шансів залучити винуватця, і маючи з винуватцем тісні економічні відносини, Нідерланди проводили досить цікаві закриті переговори з РФ з виплати компенсацій сім'ям жертв авіакатастрофи. Припускаючи, що тема так і залишиться не розкритою до кінця... Проте резонансна і скандальна видача Україною РФ Цемаха, одного зі свідків по справі збитого цивільного аеробуса, різко підігріло тему і виставило Нідерланди в досить дивному світлі", – пояснює експерт

На думку Подоляка, ініціатива нідерландських парламентаріїв – це всього лише своєрідна "обратка" Україні. Між закриттям повітряного простору" над країною (про який, до речі, йшли консультації тоді із західними партнерами, але які не радили цього робити) і безпосередньою стріляниною по пасажирським лайнерам – занадто велика різниця, резюмує аналітик.

Нагадаємо, що 17 липня 2014 року небі над селом Грабове (Шахтарський район Донецької області, підконтрольне бойовикам створеної РФ квазіреспубліки "ДНР") був збитий літак Boeing-777 "Малазійських авіаліній", що виконував рейс MH17 Амстердам – Куала-Лумпур. В внаслідок авіакатастрофи загинули всі 298 чоловік, які знаходилися на борту. Пасажирами рейсу були громадяни 10 країн. Спільна слідча група (JIT), до якої увійшли Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди і Україна, довела, що ЗРК "Бук", використаний для запуску ракети, яка збила "Боїнг", належав 53-й зенітній ракетній бригаді – підрозділ збройних сил РФ, що дислокується в районі Курська.

Раніше "Коментарі" писали, що бойовик, який збив МН17, вийшов на свободу по "закону Савченко".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!