Головна Новини Політика зовнішня політика НАБУ і ДБР отримали право самостійної прослушки
commentss НОВИНИ Всі новини

НАБУ і ДБР отримали право самостійної прослушки

У НАБУ будуть таємні агенти

17 жовтня 2019, 08:27 comments2673
Поділіться публікацією:
НАБУ і ДБР отримали право самостійної прослушки

Сьогодні в Україні набув чинності закон № 187-IX про зміни до Кримінального процесуального кодексу. Вчора документ опублікували на офіційному парламентському виданні.

Тепер НАБУ та ДБР зможуть знімати інформацію з транспортних телекомунікаційних мереж.

У НАБУ тепер будуть працювати так звані "таємні агенти" негласні штатні працівники. Для набору співробітників, директор Держбюро створює окрему комісію з працівників НАБУ з допуском до держтаємниці.

За законом не можна буде закрити кримінальне провадження через закінчення строків давності притягнення до відповідальності, якщо мова йде про особливо тяжкий злочин проти життя чи здоров'я людини, або злочин, за який можуть засудити до довічного позбавлення волі.

Крім того, в КПК були внесені ще зміни про проведення експертизи. Так, слідчий суддя чи прокурор зобов'язані забезпечити проведення експертизи. Клопотати про проведення експертизи може сторона захисту. Проводити експертизу може спеціальна установа, експерт або їх група.

Сторона захисту може сама домовитися про проведення експертизи, у тому числі обов'язкової. Також зазначається, що сторона захисту може клопотати у слідчої судді про проведення експертизи зокрема, якщо у неї немає на це грошей.

Ще з КПК були вилучені норми про оголошення обвинувального акта в повному обсязі. Також передбачено тільки стислий виклад позовної заяви.

Тепер, відповідно до змін суд може обмежити тривалість оголошення обвинувального акта чи позовної заяви — "з урахуванням розумних строків".

Згідно з новими правилами після роз'яснення суті обвинувачення головуючий надає стороні обвинувачення і сторони захисту право проголосити вступні промови. У такій промові можуть назвати докази і порядок їх дослідження, може бути представлена позиція сторони.

Згідно із законом, за замовчування  процесуальних дій, українців за кордоном зможуть проводити без узгодження української прокурора або суду (хіба що це передбачено міжнародним договором або є обов'язковою умовою надання такого виду допомоги за законодавством запитуваної сторони).

Вилучена норма, за якою суд може визнати доказами показання з чужих слів.

Вводиться обов'язок скласти протокол про затримання особи. Якщо в цей момент дані затриманого не відомі, протокол повинен містити докладний опис людини і вкладене фото.

Закон дозволяє оскаржити запобіжний захід у вигляді застави або відмову застосовувати таку міру.

Вилучається норма, згідно з якою слідчі органів Державної кримінально-виконавчої служби України здійснюють досудове розслідування злочинів, вчинених на території або в приміщеннях Державної кримінально-виконавчої служби України.

 Раніше видання "Коментарі" писало, що Зеленський запропонував змінити управління Національним агентством по запобіганню корупції.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!