Головна Новини Політика зовнішня політика Російське громадянство для українців: експерти оцінили законодавчі ініціативи РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Російське громадянство для українців: експерти оцінили законодавчі ініціативи РФ

Експерти оцінили зміни в російському законодавстві, згідно з яким українці і білоруси можуть бути визнаними носіями російської мови через спрощену процедуру

21 жовтня 2019, 15:52 comments3163
Поділіться публікацією:
Російське громадянство для українців: експерти оцінили законодавчі ініціативи РФ

Російський уряд схвалив зміни до закону про громадянство, згідно з яким громадяни України та Білорусі на підставі заяви можуть бути визнані носіями російської мови без співбесіди та іспиту. У чому небезпека такого кроку виданню "Коментарі" розповіли експерти.

Російське громадянство для українців: нічого нового не відбулося

Експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко вважає, що переживати не варто.

"Нічого особливого не сталося. Росіяни намагаються "хитати" ситуацію, спровокувати українську владу на якісь необдумані заяви або дії. Після того, як Росія вкрала у нас Крим і вбила тисячі осіб на українському Донбасі подібні мовні провокації – ні про що... Так, чергова істерика через те, що не вдалося побудувати Новоросію (вони ж думали, їх танки будуть зустрічати в Україні з квітами, а їх зустріли – з гарматами) або збити нашу країну на шляху європейської і євроатлантичної інтеграції", – вважає Матвієнко.

Російське громадянство для українців: загроза є

Співголова Громадської ініціативи "Права Справа", юрист Дмитро Снєгирьов бачить у цьому серйозну загрозу.

"Фактично це продовження політики РФ щодо рос-паспортизації жителів України, – каже Снєгірьов. – Нагадаю, що 24 квітня президент Росії Володимир Путін підписав указ, згідно з яким спрощується процедура отримання російського громадянства для жителів окремих районів Донецької і Луганської областей (ОРДЛО – тимчасово окупована частина Донбасу, підконтрольна Кремлю). Із 3 травня відповідальні органи РФ почали приймати відповідні заяви".

Експерт також звертає увагу, що нещодавно РФ прийняла рішення про значне збільшення фінансування тимчасових міграційних відділів, які розташовані на українсько-російському кордоні і займаються видачею російських паспортів жителям непідконтрольної частини Донбасу і не тільки.

"Фінансування збільшили в 11 разів – до 1,1 мільярда рублів, тоді як раніше було близько 100 мільйонів, – продовжує Снєгірьов. – У планах РФ видати до 2021 року 400 тисяч своїх паспортів жителям України. І чергове рішення про спрощене отримання росгромадянства – наступний крок у цьому напрямку. Йде реалізація абхазько-осетинського сценарію, коли наявність на територіях невизнаних "республік" громадян РФ використовується як юридичний привід для безпосереднього втручання (у тому числі озброєного) у внутрішні справи іншої країни. На даний момент мова йде про Україну та Білорусь. І навряд чи випадково це рішення російської влади з'явилося після зустрічі Зеленського з Лукашенком, під час якої білоруський президент запевнив, що його країна, незважаючи на зближення з Росією, не буде використовуватися як плацдарм для військового вторгнення на територію України".

Російське громадянство для українців: боротьба проти України

Останні закони, прийняті російською владою, є ще одним з елементів гібридної війни і методом ідеологічної експансії проти України, упевнений політолог Олег Гнатюк.

"Попередня ініціатива спрощеного отримання громадянства людьми на непідконтрольних територіях, нинішні зміни в російський закон про громадянство (у частині визнання носіями російської мови людей з України та Білорусії на спрощених умовах), свідчать про ще більшепоглибленні сфери впливу Росії через різні категорії громадян у нашій державі. Це може сприяти ще більшому розколу всередині нашого суспільства, зокрема, на ментальному грунті, – вважає Гнатюк. – На мою думку, такі дії РФ мають на меті роз'єднати Україну, посилити ворожнечу між людьми. І, можливо, призвести до збройного протистояння між ними. Відповідну реакцію на такі рішення ми повинні як можна швидше отримати від української влади і міжнародного співтовариства. Адже над Україною дамокловим мечем нависає чергова загроза національним інтересам і безпеці".

Російське громадянство для українців: вторгнення через Білорусь

Політичний аналітик Олександр Солонько також звертає увагу на неприкрите бажання РФ максимально інтегрувати жителів сусідніх країн (у першу чергу – України та Білорусі) в російський простір.

"Все це робиться, щоб отримати смислове і юридичне поле для подальших зазіхань на територіальну цілісність цих країн (перш за все України). Якщо пригадаємо, чим РФ виправдовує свою агресію проти нашої країни, то це в першу чергу – нібито порушення мовних прав і розпалювання міжнаціональної ворожнечі, – каже Солонько. – При цьому ми спостерігаємо збочений підхід з боку російського правлячого режиму: вбиваючи українців, він просуває пропагандистські тези в стилі "ми один народ".

Також експерт акцентує увагу на тому, що в РФ зараз – не краща демографічна ситуація. Населення стрімко скорочується, в тому числі через масовий виїзд з країни.

"Певна частина людей в Україні та Білорусі асоціює себе у багатьох аспектах з росіянами. Цю тезу просуває роспропаганда, її активно вбивають народу у мізки. І намагаються максимально інтегрувати таких людей у російський простір, – каже Солонько. – За рахунок цього людського ресурсу Росія, очевидно, намагається компенсувати відтік свого населення, втрату свого трудового ресурсу... Ну і, звичайно, ніхто не відміняв політичні цілі: виправдання подальшої агресії, продовження бойових дій (можливо навіть з просуванням вглиб нашої країни під гаслами захисту прав "утискуваних", у тому числі щодо мовного питання)".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!