Головна Новини Політика зовнішня політика Зустріч Зеленського та Штайнмайєра: експерти прокоментували переговори
commentss НОВИНИ Всі новини

Зустріч Зеленського та Штайнмайєра: експерти прокоментували переговори

Експерти розповіли, що думають про зустріч Зеленського та Штайнмайєра

23 жовтня 2019, 15:41 comments3041
Поділіться публікацією:
Зустріч Зеленського та Штайнмайєра: експерти прокоментували переговори

У рамках робочого візиту до Японії президент України Володимир Зеленський зустрівся з президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмайєром (автором "формули Штайнмайєра"). Зеленський заявив, що наша країна виконала свою частину для відновлення роботи "нормандської четвірки" (Україна, Росія, Німеччина, Франція) і розраховує на зустріч в цьому форматі найближчим часом. У той же час, у РФ заявляють, що особливого просування у контексті підготовки цієї зустрічі немає. Експерти на прохання видання "Коментарі" оцінили вірогідність зустрічі в "нормандському форматі".

Зустріч Зеленського та Штайнмайера: роль автора формули

Політолог Андрій Горбенко нагадує, що сам Штайнмайер, за його ж словами, запропонував "формулу" лише як дроблення кроків до миру: "Якщо сторони не готові на великі кроки, я запропонував робити дрібні".

"Автор "формули" не є суб'єктом процесу. Суб'єктами є Україна і Росія. А росіяни не готові на будь-які поступки, – підкреслює експерт. – Їх план незмінний з 2014 року: "ДНР" і "ЛНР" повинні бути автономними суб'єктами в структурі федеративної України, а кримське питання має бути остаточно закрите. Аргумент Російської Федерації простий – військова сила".

На думку Горбенко, Україна навіть з президентом Зеленським не готова на ці умови.

"Наш аргумент – підтримка союзників і вже зміцніла армія, – підкреслює політолог. – Зеленський хоче вийти умовно на "Мінськ-3", повністю заморозивши конфлікт. Путіну це не вигідно. Під тиском санкцій він втрачає підтримку населення".

Горбенко вважає, що дипломатичний шлях не працює. І припускає, що ситуація зрушиться на умовний "Мінськ-3" тільки після чиєїсь військової перемоги і/або поразки.

"Так було з "Мінськом-1" у вересні-2014, з "Мінськом-2" лютому-2015. Так буде і далі", – резюмує експерт.

Зустріч Зеленського та Штайнмайера: "формула" та Мінські угоди

Політтехнолог, партнер SIC Group, Голова Інституту демократії і розвитку "PolitA" Катерина Одарченко підкреслює, що "формула Штайнмайера" по своїй суті – це пояснення деяких пунктів Мінських угод. Тих самих, які після укладення "Мінська-2" повинні були бути виконані протягом 15 днів.

"Виникає концептуальне питання про дійсність самих Мінських домовленостей, терміни виконання яких минули, – каже експерт. – В той же час, всі сторони підкреслюють, що альтернативи "Мінську" немає. Але кожна з сторін трактує його по-своєму".

Конфлікт є навіть всередині українського суспільства, про що говорять опитування. Українці сприймають варіанти вирішення ситуації на Донбасі неоднозначно. І навіть "формула Штайнмайера", яка не є комплексною "дорожньої картою", викликала великий спротив активної частини населення, нагадує Одарченко.

"У Зеленського є короткий вікно можливостей, щоб пояснити позицію щодо врегулювання конфлікту на Донбасі (що він і намагається зробити) і провести потрібні рішення через поки ще підконтрольний парламент, де поки ще є монобольшінство, – каже політтехнолог. – Думаю, це постараються зробити найближчим часом, тому що розчарування владою буде наростати, особливо коли людям почнуть надходити платіжки за комуналку".

Таким чином, варіант на зустріч у рамках "нормандського формату" можливий вже в цьому році, вважає Одарченко. І там, швидше за все, відбудеться деталізація "дорожньої карти" врегулювання конфлікту.

"Небезпека в тому, що російські влади, які не менш українських зацікавлені в переміщеннях по Донбасу (для РФ важливо позбутися санкцій – це стимул для переговорів), будуть намагатися посадити офіційний Київ за стіл переговорів з "владою" ОРДЛО", – попереджає експерт.

Зустріч Зеленського та Штайнмайера: напередодні зустрічі в рамках "нормандського формату"

Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов вважає програшною позицію України перед зустріччю в рамках "нормандського формату".

"Зараз там склалася ситуація дзеркальна тієї, що була при президента Порошенко, – говорить експерт. – Якщо раніше Україна, Німеччина і Франція разом тиснули на Росію, то тепер Москва, Берлін і Париж тиснуть на Київ. Від наших західних партнерів звучать заяви в стилі того, що саме наша країна винна в нерозведенні сил і засобів на визначених ділянках. І це при тому, що там тривають обстріл з боку окупантів".

На думку Леонова, якщо зустріч глав "нормандської четвірки" відбудеться найближчим часом, то РФ матиме максимально вигідні позиції, щоб продавлювати своє бачення ситуації (вибори на тимчасово непідконтрольної території без реального відведення війська і без передачі під контроль України зневаженого кордону, зате – з прийняттям законів про амністію і "особливий статус" ОРДЛО).

"Україні фактично нав'язують визнання суб'єктності ОРДЛО, – підкреслює виконавчий директор ЦППД "Пента". – І коли від української сторони в Мінську справедливо пролунало зауваження, що місцеві вибори мають там пройти по українським законам, відповідно, передбачається демонтаж незаконних формувань "ДНР" і "ЛНР", це викликало бурхливу реакцію з боку ватажків псевдореспублік і Кремля... Очевидно, що ситуація зайшла в глухий кут. І для України в цілому, і президента Зеленського особисто, було б правильно поставити переговори "на паузу". І вимагати повного виконання умов "Мінська": обмін всіх на всіх, безумовне припинення вогню і так далі".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!