Головна Новини Політика зовнішня політика «Україногейт» для України: експерти розповіли про наслідки скандалу
commentss НОВИНИ Всі новини

«Україногейт» для України: експерти розповіли про наслідки скандалу

Президент США Дональд Трамп на межі імпічменту

24 жовтня 2019, 14:11 comments5376
Поділіться публікацією:
«Україногейт» для України: експерти розповіли про наслідки скандалу

У США триває "Україногейт" — низка розслідувань, пов'язаних з можливим тиском адміністрації президента США Дональда Трампа на українську владу у зв'язку з нібито корупційними діями в Україні сина його політичного суперника — Джо Байдена — Хантера.

Федеральний суд США зобов'язав Держдепартамент протягом місяця оприлюднити документи, що стосуються України. Мова йде, зокрема, про записи розмов держсекретаря Майкла Помпео і особистого адвоката президента США Руді Джуліані про Україну. Позов подала наглядова група American Oversight, яка наполягала на розкриття інформації про спроби тиску на владу України, а також документів, пов'язаних із відкликанням посла США Марі Йованович.

Експерти розповіли виданню "Коментарі", чого очікувати від можливого оприлюднення нових документів, і як слід діяти в даній ситуації Україні.

Трамп і "мафіозна кругова порука"

Аналітик Олег Павлюк прогнозує, що Держдеп відмовиться виконувати рішення суду, пославшись на службову таємницю. І, можливо, подасть апеляцію.

"Генпрокурор США Вільям Бар, Держдеп, як і Трамп, вибрали не сторону закону, захисту Конституції і інтересів США, а корпоративну мафіозну кругову поруку. І Білий Дім і Держдеп, і Генпрокуратура всіляко дискредитують розслідування Конгресу в рамках процедури імпічменту", — упевнений експерт.

"Україногейт" без наслідків для України

Глава Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що можливе оприлюднення нових фактів буде мати наслідки тільки в США.

"Для України наслідки будуть мінімальними. Максимум що можливо — запрошення на слухання в Конгрес окремих українських політиків і колишніх генпрокурорів. Не буде кардинальних змін і в україно-американських відносинах. Обидві країни, хоч і з різних причин, зацікавлені в збереженні партнерських відносин", — вважає політолог.

Нейтралітет нам допоможе

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала підкреслив, що для розуміння наслідків оприлюднення документів, потрібно знати їх зміст.

"Україна є одним з інструментів внутрішньо американської політичної боротьби. Це стало можливим в силу дій нашої влади – як минулої, так і нинішньої. У чинної української влади є два шляхи. Або публічно передати США запитувані матеріали (що допоможе республіканцям). Або чітко стати на чиюсь сторону, що, як мені здається, дасть можливість зберегти рівні стосунки і з республіканцями, і з демократами", — сказав експерт.

Бала додав, що чітка публічна позиція Києва дозволить уникнути подальших звинувачень у втручанні у вибори в США. При цьому, на думку політолога, потрібно зайняти жорсткий нейтралітет.

"Двозначна поведінка нашої влади вже призвела до неприйнятних для України наслідків, ставши серйозним аргументом для погіршення ділової репутації та міжнародного іміджу нашої країни", — резюмує експерт.

Як повідомляв сайт "Коментарі", за даними американських ЗМІ, які посилаються на представників Республіканської партії, імпічмент Дональду Трампу буде оголошено 25 грудня.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!