Головна Новини Політика зовнішня політика Стати Ізраїлем у Східній Європі: Горбулін розповів про розвиток оборонного потенціалу України
commentss НОВИНИ Всі новини

Стати Ізраїлем у Східній Європі: Горбулін розповів про розвиток оборонного потенціалу України

Володимир Горбулін вважає, що у Держбюджеті-2020 приділили недостатньо уваги питанням оборони і розвитку військово-технічного потенціалу

24 жовтня 2019, 16:38 comments2496
Поділіться публікацією:
Стати Ізраїлем у Східній Європі: Горбулін розповів про розвиток оборонного потенціалу України

Україні сьогодні необхідно працювати над посиленням оборонного потенціалу і вибудовувати партнерські відносини зі США. Про це на круглому столі "Україна: статус основного союзника США. Можливості для військово-технічного співробітництва і розвитку оборонного потенціалу" заявив голова Спостережної ради Українського інституту досліджень безпеки, перший віце-президент НАН України Володимир Горбулін, повідомляє кореспондент видання "Коментарі".

Оборонний потенціал України: потрібно розробляти свою зброю

Володимир Горбулін зазначає, що в умовах накопичення іншими країнами сучасних видів озброєння, зокрема, протиракетних, противоспутниковых систем, лазерної зброї, а також виходу США і Росії з договору про ракети середньої і малої дальності, Україні потрібно почати ефективно розробляти свою зброю.

"На мій погляд, у цих умовах пріоритетним видом озброєння, здатним збільшити обороноздатність держави, є ракетне озброєння. Хотілося б зауважити, що воно є основним у багатьох країнах. А сам факт його наявності може стримати агресора від нападу... Україна сьогодні не зв'язана ніякими обмеженнями щодо дальності ракет. Тому, на мій погляд, ми можемо ігнорувати вимоги про ракети середньої та малої дальності. В таких умовах є два сценарії реагування: симетрический – створити власний арсенал ракет середньої і малої дальності для отримання ефекту стримування агресора, компромісний – зосередитися на вже існуючих напрацюваннях оборонного комплексу і створити стратегію розвитку ракетно-реактивного зброї. Коли я кажу про компромісному рішенні, мова й де про створення протикорабельного ракетного комплексу "Нептун" і реактивної системи залпового вогню "Вільха-М"... Протикорабельні ракети важливі, адже ми маємо справу з Чорним морем. А це не лише Одеса, це і Миколаївська і Херсонська області. Ми не захищені з моря. Крім того, важливим елементом є протиповітряна оборона", – зазначає Володимир Горбулін.

Оборонний потенціал України: стати одним з основних союзників США

Експерт також зазначає, що Україні сьогодні просто життєво важливо потрапити в список основних союзників США.

"Це дало б нам великі можливості для військово-технічного співробітництва з Вашингтоном. На мій погляд, ми маємо те, що було б цікаво США. Але ми ще не просуваємося в цьому плані. Сьогодні США є стратегічними партнерами Ізраїля, Японії та Південної Кореї. Я вважаю, що наша країна сьогодні має достатній науковий потенціал і стратегічну базу, щоб стати своєрідним Ізраїлем Східній Європі. І Вашингтон міг би нас підтримати", додає голова Спостережної ради Українського інституту досліджень безпеки.

При цьому досягти таких результатів Україні реально в найближчому майбутньому, зазначає експерт.

"Ми можемо сьогодні зробити дуже серйозні кроки не тільки щодо ракетних установок, головних частин, а й щодо систем управління протягом найближчих п'яти років. Це реально", продовжує Горбулін.

Для цього, на його думку, потрібно приділити увагу цьому питанню, вибудувати чітку стратегію і виділяти гроші на це. Так, у Держбюджеті-2020 питанням розвитку військово-оборонного потенціалу приділили недостатньо уваги при наявності невикористаних коштів.

"У бюджеті є сума грошей, яка не має призначення (28 млн гривень). Я не розумію цього. У воюючій країні має бути чіткий розподіл коштів", підсумовує Горбулін.

Раніше "Коментарі" писали, що Міноборони розробляє нову концепцію територіальної оборони.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!