Головна Новини Політика зовнішня політика Закон "Про освіту": у "Опозиційній платформі - За життя" вказали на невиконання Україною рекомендацій Венеціанської комісії
commentss НОВИНИ Всі новини

Закон "Про освіту": у "Опозиційній платформі - За життя" вказали на невиконання Україною рекомендацій Венеціанської комісії

"Опозиційна платформа - За життя" зазначає, що Зеленський не проявляє належної політичної волі щодо закону України "Про освіту", який потребує доопрацювання відповідно до висновків Венеціанської комісії

4 листопада 2019, 17:35 comments2117
Поділіться публікацією:
Закон "Про освіту": у "Опозиційній платформі - За життя" вказали на невиконання Україною рекомендацій Венеціанської комісії

Партія "Опозиційна платформа — За життя" заявила, що президент України Володимир Зеленський сказав неправду генеральному секретарю НАТО Єнсу Столтенбергу про виконання Україною усіх рекомендацій Венеціанської Комісії щодо закону "Про освіту". Відповідну заяву було опубліковано на сайті партії "ОПЗЖ".

У політсилі нагадали важливість питання освітнього закону в контексті відносин України та Північноатлантичного альянсу. Мовляв, Угорщина, будучи членом альянсу, блокувала роботу комісії Україна — НАТО саме через цей закон, який, на думку сусідньої держави, передбачає заборону на навчання рідною мовою та обмежує права українських громадян угорської національності.

"Опозиційна платформа — За життя" підкреслює: Зеленський не проявляє політичної волі заради виконання рекомендацій Венеціанської комісії щодо Закону України "Про освіту" і нібито подає Столтенбергу неправдиву інформацію.

"Важливість цього питання підтверджується і тим, що Столтенберг під час спільного брифінгу приділив темі реалізації рекомендацій Венеціанської комісії навіть більше часу, ніж Зеленський, і при цьому теж повторив неправдиву тезу про виконання "6 з 7 рекомендацій". Таким чином, слова Зеленського стали причиною того, що ця інформація прозвучала вже і з вуст генерального секретаря Північноатлантичного альянсу", — сказано в заяві.

У партії також попереджають: спотворення інформації щодо освітнього закону може спровокувати конфлікт всередині НАТО, оскільки Угорщина тепер має право проявити невдоволення як діями України, так і заявами керівництва альянсу.

"Опозиційна платформа — За життя" озвучила рекомендації Венеціанської комісії, які Україна досі не виконала. Так, на думку політсили, закон досі не внесені правки щодо наступних пунктів:

- продовжувати забезпечувати достатню частку освіти мовами меншин у початковій і середній школі, на додаток до вивчення державної мови;

- звільнити приватні школи від нових мовних вимог у відповідності зі статтею 13 Рамкової конвенції;

- забезпечити, щоб виконання Закону не загрожувало збереженню культурної спадщини меншин і безперервності вивчення мов меншин в традиційних школах;

- внести зміни в перехідні положення закону "Про освіту", забезпечивши більш довгий перехідний період для поступової реалізації реформи.

"Що стосується інших пунктів, то не можна сказати, що Україна виконала наступну вимогу: у повній мірі використовувати гнучкість, передбачену пунктом 4 статті 7, при прийнятті імплементаційного законодавства для забезпечення значного рівня викладання на офіційних мовах ЄС для відповідних меншин. З невиконанням цього пункту якраз і пов'язане невдоволення Угорщини та інших країн – членів ЄС", — відзначають в "ОПЗЖ".

Що ж стосується вимоги поліпшити якість викладання державної мови, то його неможливо виконати, систематично знижуючи соціальні стандарти для вчителів, йдеться в заяві партії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!