Головна Новини Політика зовнішня політика Стенограми Трамп-Зеленський: користь і шкода для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Стенограми Трамп-Зеленський: користь і шкода для України

Президент США Дональд Трамп повідомив, що, ймовірно, у вівторок Білий дім опублікує стенограму другої розмови з президентом України Володимиром Зеленським. Експерти розповіли сайту «Коментарі», кому ця стенограма може допомогти або нашкодити.

11 листопада 2019, 13:59 comments2043
Поділіться публікацією:
Стенограми Трамп-Зеленський: користь і шкода для України

Голова правління неурядової організації "Майдан закордонних справ", експерт-міжнародник Олег Білоколос підкреслює, що так званий "Юкрейнгейт" вже увійшов в історію наших відносин з США. Та оприлюднення ще однією стенограми навряд чи щось змінить кардинальним чином.

На думку експерта, в ситуації,  головне завдання для Києва — зберегти і розширити двопартійної підтримки України в Конгресі США.

"Необхідно розуміти, що українсько-американські відносини значно ширше і глибше ніж це досить резонансний, але все ж окремий епізод, — зазначає Білоколос. — Очевидно, для Києва значно більш важливим є те, що Вашингтон налаштований на подальшу підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України. І це було в черговий раз підтверджено державним секретарем США Майклом Помпео під час його недавнього візиту в Німеччину 8 листопада, а також в ході українсько-американських консультацій з питань оборони, які закінчили 7 листопада в Києві. Зокрема, США будуть продовжувати надавати допомогу посилення відповідних можливостей України у протидії російськійї агресії".

"Скандали в США б'ють по українській репутації"

Політичний консультант Ярослав Божко звертає увагу на те, що ініціатива опублікувати стенограму виходила від Трампа. Це, як і сам привід розмови (президент США зателефонував Зеленському привітати його з обранням) дає привід припустити, що позиції обох сторін були адекватні і публікація не призведе до удару по іміджу.

"У той же час, реальну небезпеку можуть представляти свідчення арештованого нещодавно бізнесмена Парнаса, який був сполучною ланкою між Джуліані (персональний адвокат Трампа — Руді Джуліані – прим. ред.) і низкою українських політиків, і навіть прокурорів, — вважає Божко. — Саме участь офіційних посадових осіб у скандалі з США б'є по українській стороні дещо серйозніше, ніж публікація першої стенограми розмови Зеленського та Трампа. У топ-медіа США вже вийшли матеріали з акцентами на корупційній характеристиці української правоохоронної системи, в тому числі із згадкою і колишніх, і нинішніх посадових осіб прокуратури. В тому числі там згадувалися в негативному контексті генпрокурор Рябошапка, його попередник Луценко і скандальний прокурор Кулик, якому був присвячений окремий матеріал у Нью-Йорк Таймс".

"Війна компроматів"

Експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики Владислав Дзівідзінський підкреслює, що питання зі стенограмами найбільш актуальне для внутрішньої порядку США. Втім, може відгукнутися і Україні.

"За рік до президентських виборів розгорілася запекла боротьба між республіканцями і демократами. У тому числі — війна компроматів, — зазначає експерт. — Республіканці, які зараз знаходяться при владі, хочуть отримати дані розслідування щодо української газодобувної компанії Burisma, де працював Хантер Байден — син суперника Трампа на президентських вибору-2020, демократа Джо Байдена. Демократи, у свою чергу, мали можливість розігнати компромат на Трампа у зв'язку з його телефонною розмовою з Зеленським, стенограма якого була опублікована 25 вересня. Нагадаю, що палата представників Конгресу США проводить розслідування проти Трампа в рамках процедури імпічменту через те, що глава Білого дому нібито ставив умовою надання Україні допомоги (в тому числі військової) саме допомогу в розслідуванні проти Байдена. Генпрокуратурою у нас зараз керує Рябошапка, якого пов'язують з Соросом. А той активно підтримує американську демпартію. А саме у ГПУ є матеріали на Хантера Байдена, розголос яких був б доречним для республіканців. Так що можливий умовний шантаж щодо допуску до цих справ міжнародних експертів, зокрема, американських, щоб матеріали справи не пішли в нікуди".

"Для Зеленського ризики великі"

Враховуючи, що публікація першої стенограми наробила багато шуму, в Білому домі, схоже, виробили певну тактику протистояння. І оголошення Трампом другий стенограми, швидше за все, є етапом реалізації цієї тактики, вважає Дзівідзінський.

"Навряд чи Трамп пішов би на публікацію нової стенограми, якщо б вона його дискредитувала, — продовжує експерт. – Думаю, це буде розмова в стилі і логіці поведінки Трампа. Зокрема, критика європейців, які, за словами президента США, недостатньо допомагають Україні. Можливо, у вказівному тоні будуть рекомендований ряд дій українському керівництву, які варто вживати (у тому числі – посилення боротьби з корупцією), щоб розраховувати на продовження співпраці з США".

Експерт УИАМП вважає, що стенограма буде швидше найтрально-позитивна для Трампа. А ось для Зеленського ризики великі.

"Президента України можуть зробити заручником ситуації, — припускає Дзивідзинський. – Деякі моменти, які можуть бути для Зеленського дуже незручні, будуть показані. Ніхто не буде зважати на те, як це позначиться на Україні або її новому керівництві. А все може виглядати як залежність від Зеленського США, як його готовність бути веденим. Це загрожує втратою Україною суб'єктності на міжнародній арені. І може стати серйозним інструментом в руках опозиції в ракурсі критики Зеленського як слабкого президента".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!