Медведчук: "Зустріч "нормандської четвірки" прямо залежить від виконання Мінських угод"

Віктор Медведчук застеріг українську владу про те, що нормандський саміт може бути зірваний невиконанням Мінських умов

Народний депутат, голова політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Віктор Медведчук вважає, що перспектива зустрічі глав держав "нормандської четвірки" безпосередньо залежить від того, як будуть виконуватися Мінські угоди. Про це парламентарій заявив журналістам в кулуарах Верховної Ради.

"Суть і перспективи зводяться до того, що, безумовно, всі сторони, в тому числі і Україна, повинні виконувати в повному обсязі Мінські угоди. Це найголовніше, найголовніший для тих, хто хоче дійсно миру в країні, мирного врегулювання і припинення бойових дій на Донбасі", - переконаний віктор Медведчук.

Він також нагадав, що нагадав, що зустріч лідерів країн "нормандської четвірки" може відбутися тільки після того, як будуть виконані рішення останній очній зустрічі, яка пройшла ще в жовтні 2016 року.

"Ви знаєте, що розведення сил мали місце. І Україна, і неконтрольовані території, представники на цих територіях, виконали цю умову. Україна, офіційна делегація в Мінську, підписала приєднання і підтвердження "формули Штайнмайера", – прокоментував нардеп, особливо наголосивши на необхідності ухвалення закону про особливий статус.

"Справа в тому, що дія закону про особливий статус Донбасу, який іменується "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей закінчується рівно через півтора місяці. Сьогодні, 14 листопада, а 31 грудня він припиняє свою дію. А він лежить в основі не тільки врегулювання, Мінських угод, він ще лежить в основі "формули Штайнмайера"."Формула Штайнмайера" будується саме на цьому законі", ‒ підкреслив Медведчук.

Також, на його думку, є побоювання, що дія закону про особливий статус Донбасу не буде продовжено, і це може вплинути на перспективи найближчій зустрічі в "нормандському форматі".

"Верховна Рада має продовжити дію закону про особливий статус, тому що, якщо вести мову про те, що в нього потрібно вносити зміни або розробляти новий, то тоді треба всі ці питання погоджувати з усіма заінтересованими сторонами. Я думаю, що цей шлях довгий і він змінює і відсуває в тому числі і час зустрічі нормандських лідерів", - уклав Віктор Медведчук.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в МЗС України заявили про передумови виходу країни з Мінських угод.