Головна Новини Політика зовнішня політика "Підривають довіру до України": експерти про звинувачення наших політиків під час імпічменту Трампа
commentss НОВИНИ Всі новини

"Підривають довіру до України": експерти про звинувачення наших політиків під час імпічменту Трампа

Заяви про корумпованих колишніх чиновників України підривають довіру до держави

15 листопада 2019, 11:08 comments2946
Поділіться публікацією:
"Підривають довіру до України": експерти про звинувачення наших політиків під час імпічменту Трампа

Заступник помічника держсекретаря США Джордж Кент, виступаючи зі вступним словом на публічних слуханнях в рамках розслідування про імпічмент президента Дональда Трампа, назвав корумпованими колишніх генпрокурорів України Віктора Шокіна і Юрія Луценка. Експерти поділилися з виданням "Коментарі" думками стосовно наслідків таких одкровень-звинувачень.

Аналітик Олег Павлюк впевнений, що для українських екс-чиновників жодних наслідків, крім репутаційних, не буде.

"Процес імпічменту — це американський політико-кримінальний скандал, де обвинувачений один — президент Трамп. Інші все — статисти та свідки, — пояснює Олег Паламар. — Я не раз писав, що Юкрейнгейт ні в якому разі не окремий скандал (нібито про дзвінок і почався зі дзвінка Трампа Зеленському). Ні. Юкрейнгейт — це логічне продовження Рашагейта, його частина. І тому коректно називати Юкрейнгейт-Рашагейт – Трампгейтом".

Так, на думку експерта, це один великий скандал про те, як Росія допомогла Трампу в 2016 році стати президентом, і як вона і Трамп хочуть повторити те ж в 2020-му (тільки тоді це була Клінтон, а сьогодні — Байден).

Віце-президент Світового юридичного альянсу, старший партнер Адвокатської компанії "Кравець та Партнери" Ростислав Кравець не виключає, що до юридичної відповідальності можуть притягти голів Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) з їх заступниками, які нібито допомагали "топити" Трампа в 2016 році.

"Що до політичної відповідальності, то в Україні вона як така відсутня. Так що відповідати доведеться (якщо доведеться) в юридичному плані, — наголошує Ростислав Кравець. — Про всю цю історію не міг не знати Порошенко, через що його відносини з Держдепом США з 2016 року знаходяться в "холодному стані". Втім, як і у нової влади, але тут вже з інших причин (і її слабкість, і бажання Трампа отримати компромат на Байдена, чого поки не виходить)".

За словами експерта, поки ми бачимо, що сьогоднішня українська влада не прагне розслідувати справи, які так чи інакше викликають інтерес в адміністрації Білого дому. Втім, зазначає Кравець, як і справи попередників в іншому ракурсі, а там є що розслідувати.

Політтехнолог, голова Інституту демократії і розвитку "PolitA" Катерина Одарченко вважає, що серія скандалів навколо Трампа – насамперед внутрішньоамериканська історія, пов'язана з праймеріз — етапом підготовки до наступних президентських виборів, які пройдуть в США через рік.

"Точки напруги створюють і противники Трампа (нібито чинив тиск на Зеленського, вимагаючи розслідувати "справу Байдена"), і у відповідь – його прихильники (нібито втручання України в вибори в США в 2016 році). Дуже погано, що і в тому, і в іншому випадку наша країна постає в негативному світлі", — зазначає Одарченко.

На її думку, українців втягують у американські передвиборчі ігри, і при будь-якому їх результаті ми не будемо переможцями.

"Нам потрібен діалог і з республіканцями, і з демократами. Нам важлива підтримка і тих, й інших за багатьма питаннями, у тому числі щодо санкцій проти РФ. Але ми опинилися в невиграшній позиції, яку підігрівають певного роду коментарі та публікації", — розповіла Одарченко.

Експерт впевнена – Україні потрібно займатися своїми внутрішніми питаннями, а не ставати "придатком" американських політичних баталій.

"Що стосується звинувачень на адресу тих чи інших українських політиків або чиновників, які зараз озвучуються в США, то вітчизняному електорату навряд чи є до цього діла. Тому ніяких наслідків безпосередньо для цих колишніх можновладців, думаю, не буде. Біда в тому, що страждає імідж України (яку все частіше згадують у плані корупції) на міжнародній арені. Думаю, зрозуміло, як це відіб'ється на інвестиціях", — зазначає Одарченко.

Експерт Українського інституту майбутнього Ігор Тишкевич не вважає важливим, кого з наших чиновників і політиків згадують зараз у США в рамках процедури імпічменту Трампа.

"Важливо інше. Цей скандал, як і попередня спроба України влізти у внутрішньополітичні події США, б'є по українським інституціям – Генпрокуратурі, парламенту, інституту президента, — пояснює Тишкевич. — А підрив довіри до державних інституцій підриває довіру до України як до держави".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!