Писаруку обрали запобіжний захід

Суд обрав Писаруку запобіжний захід і відпустив, при цьому поставивши ряд умов

ВАСУ обрав запобіжний захід колишньому заступнику голови НБУ Олександру Писаруку у вигляді застави у п'ять мільйонів гривень без утримання під вартою. На внесення застави суд відвів п'ять днів.

Прокурор просив більш сувору міру запобіжного заходу у вигляді взяття під варту на 60 днів з альтернативою внесення застави 30 млн грн, але суд вирішив пом'якшити забезпечувальні заходи. За рішенням суду, Писарук не повинен буде виїжджати з Києва, спілкуватися зі свідками. Він повинен здати паспорт та документи для виїзду за кордон і носити електронний засіб контролю.

Про свою готовність виступити поручителями Писарука заявили глава НБУ Яків Смолій, Катерина Рожкова, Роман Борисенко, Дмитро Сологуб , Олег Чурій, Томаш Фіал, Ганна Дерев'янко, Андрій Гундер, Петро Чернишов, Сергій Гусовський, Філя Жебровська, Світлана Корчинська, Ірина Туровцева і Володимир Лавренчук.

Як повідомляло видання "Коментарі", 13 листопада Вищий антикорупційний суд задовольнив клопотання Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та заарештував колишнього заступника голови правління VAB Банку Андрія Яцюту з альтернативною заставою в 1,15 мільйона гривень.

Зазначимо, що 12 листопада ВАСУ обрав запобіжний захід екс-директору гендепартаменту банківського нагляду Аллі Шульзі у вигляді утримання під вартою на термін 60 днів. Член ради Національного банку Микола Каленський судом був відправлений під домашній арешт з носінням електронного браслета, а колишній заступник голови НБУ Валерії Гонтарєвої Олександр Писарук відпущений на свободу.

Нагадаємо, що 11 листопада НАБУ і САП затримали 7 осіб, підозрюваних у заволодінні 1,2 млрд грн, мова йде про стабілізаційний кредит, наданий в 2014 році Національним банком України ПАТ VAB Банку.

Як повідомляло видання "Коментарі", 20 березня 2015 року Національний банк України прийняв рішення про відкликання банківських ліцензій та ліквідації VAB Банк і CityCommerce Bank.

З квітня 2014 року НБУ за результатами банківського нагляду за діяльністю VAB Банк неодноразово звертав увагу керівництва банку та його власників на наявність потенційних ризиків в діяльності VAB Банк.