Головна Новини Політика зовнішня політика Держбюджет-2020: експерти оцінили прийнятий парламентом закон про бюджет
commentss НОВИНИ Всі новини

Держбюджет-2020: експерти оцінили прийнятий парламентом закон про бюджет

Експерти дали оцінку прийнятому бюджету-2020

15 листопада 2019, 16:46 comments2292
Поділіться публікацією:
Держбюджет-2020: експерти оцінили прийнятий парламентом закон про бюджет

Народні депутати України вчора проголосували 280 голосами "за" державний бюджет на 2020 рік. Експерти розповіли виданню "Коментарі", про що говорить процес прийняття, а також про слабкі та сильні сторони документа.

Держбюджет-2020: усе традиційно

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін вважає бюджет традиційним і далеким від красивих передвиборних гасел.

"Вчора після прийняття держбюджету радісно плескав прем'єр Гончарук (прем'єр-міністр України Олексій Гончарук, – ред.). Точно так само органічно з оплесками виглядав би Гройсман або Яценюк (екс-прем'єр-міністри Володимир Гройсман та Арсеній Яценюк, – ред.). Ні картинка, ні суть документа не змінюється, – впевнений Олег Пендзін. – А красиві гасла залишаються в історії передвиборних обіцянок. І "подолання епохи бідності", і 40% зростання ВВП за п'ять років. І 50 млрд доларів інвестицій. І мільйон нових робочих місць. І прожитковий мінімум – реальний, а не намальований главою Мінфіну пані Маркаровою (міністр економіки Оксана Маркарова, – ред.) "зі стелі". І дефіцит пенсійного фонду, який тільки зростає, і гроші на субсидії, які тільки зменшуються. І, знову, 12 млрд гривень від приватизації. Цього року ми хотіли отримати 18 млрд від приватизації. На наступний рік знову хочемо".

Держбюджет-2020: епоха бідності

Голова Інституту публічної політики і консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков вважає, що бюджет-2020 бетонує епоху бідності.

"Ніякого розвитку соціальної сфери. Гайки людям загвинчують в стилі Порошенко. Вчителям ніяких надбавок, біднякам зменшують субсидії. Зростання економіки прогнозують на 3,7% ВВП, хоча обіцяли 8% на рік. Замість стимулювання економіки планують розпродати землю і стратегічні підприємства. Жодних інструментів підняти країну не пропонують. Цей бюджет перетворює Україну в колонію, а людей в рабів", – говорить Сергій Биков.

Держбюджет-2020: усе в рамках нинішніх реалій

Аналітик ГО "Слово і Діло" Валентин Гладких вважає, що ми отримали не поганий і не хороший головний фінансовий документа, а саме такий, яким він міг бути при наших реаліях.

"Не будемо забувати, що у нас є величезний обсяг зовнішнього боргу, який ми повинні обслужити. До того ж, українці масово не платять податки", – зазначає експерт.

Говорячи про голосування за держбюджет (його підтримали 241 парламентарій від "Слуги народу", 19 – з депутатської групи "За майбутнє", а також 20 позафракційних нардепів), Гладких підкреслив, що розуміє представників фракцій "Батьківщина" та "Опозиційний блок – За життя", які системно критикували бюджети і минулої влади, називаючи їх антисоціальними і "бюджетами поліцейської держави".

"Що мені незрозуміло, так це чому цей документ критикують представники попередньої влади із фракції "Європейська солідарність". Бюджет багато в чому робила міністр фінансів, яку нова влада "успадкувала" від попередньої. Що може Порошенко і його соратникам не подобається в бюджеті, який є якщо не братом-близнюком, то точно – сином попередніх бюджетів, які приймаються урядами Яценюка і Гройсмана?", – говорить Гладких.

Також аналітику заявляє, що йому не зрозуміло, в чому саме революційність бюджету, обіцяна представниками СН.

"Коли люди віддавали голоси за Зеленського та СН, вони точно не хотіли продовження тих соціальних практик, які були при Порошенко. Вони хотіли корінних змін. Але в бюджеті нічого революційного немає, – підкреслює Гладких. – Втім, а що, власне кажучи, ми хотіли побачити там революційного? Бюджет є ілюстрацією відомої приказки: "По одягу простягай ніжки". Якісь революційні зміни ми можемо побачити, наприклад, у Податковому кодексі. Лише після цього вони можуть знайти відображення в бюджеті – через якийсь час. У даний же момент у держави об'єктивно не вистачає коштів, щоб вона могла задовольняти всі соціальні запити. До того ж, заяви про скорочення соціальних стандартів – неправда. Вони по мірі можливості збільшені – і на освіту, і на охорону здоров'я. Просто це не відчувається в масштабах країни. Це все одно, що 100 грам масла розмазати на кілометровий бутерброд".

Серед позитивів експерт зазначив процедуру прийняття бюджету – вперше за довгий час це сталося вночі і без особливих скандалів.

"Головний фінансовий документ був прийнятий нормально, без шоу в залі засідань, без кулуарних домовленостей, коли до останнього перед розглядом держбюджету йшов перерозподіл коштів, – підкреслює Гладких. – Одна політична сила взяла на себе всю відповідальність за головний фінансовий документ країни. І тому я вважаю, що ми отримали найменш заангажований держбюджету, в якому не враховувалися "хотілки" низки політичних груп".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!