Головна Новини Політика зовнішня політика Зеленський в Естонії: експерти дали оцінку «велосипеду для Голобородька»
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський в Естонії: експерти дали оцінку «велосипеду для Голобородька»

На думку експертів, президент може обернути своє акторське минуле собі на користь

27 листопада 2019, 13:25 comments5956
Поділіться публікацією:
Зеленський в Естонії: експерти дали оцінку «велосипеду для Голобородька»

В Естонії президентові України Володимиру Зеленському 26 листопада подарували іменний велосипед, як у героя серіалу "Слуга народу" Василя Голобородька. На сайті Кремля в повідомленні від 25 листопада про телефонну розмову між Володимиром Путіним та Володимиром Зеленським використовували зображення кіноперсонажа "Василя Голобородька".

Експерти розповіли виданню "Коментарі", що має зробити (і чи має, і чи може) Зеленський, щоб його перестали асоціювати з артистом, а почали з президентом.

Сам винен

Політичний експерт Валерій Клочок вважає, що таллінський "подарунок" президента Естонії Керсті Кальюлайд недвозначно підірвав соцмережі, вказуючи на артистичне минуле Володимира Зеленського.

"Образ шоумена не може покинути президента України — і колеги-президенти з інших країн вже прямо вказують на це. Я не думаю, що Керсті Кальюлайд не розуміла наслідки такого жесту і не могла недооцінювати явно очевидний тролінг Зеленського, — вважає Клочок. — Якщо фото Голобородька на офіційному сайті Кремля ще якось можна списати на "втик" прес-служби (фото вже замінено), то з естонським велосипедом з багажником це не вийде жодним чином".

Причиною асоціації Зеленського з героєм серіалу "Слуга народу", на думку експерта, є, швидше за все, і усвідомлене позиціонування-поведінка самого українського президента.

"Некомпетентність, яка простежується у певних питаннях внутрішньої ситуації в країні, що триває виборчий тренд медіакомпанії, але вже в статусі президента (повернення до неформатних відеозвернень), відверті маніпуляції рішеннями команди і подача як досягнень вже нової влади (так звана "земельна реформа" та ухвалення держбюджету, де закладені "хотілки") та багато іншого, — перераховує Валерій Клочок. — Весь цей "набір" не дозволяє і не дозволить Зеленському позбутися образу Голобородька. І якщо вчора про це інші країни мовчали, то вже сьогодні про це говорять практично прямо".

При цьому, на думку політексперта, це навряд чи якимось чином вплине на поведінку самого Зеленського.

"Якщо б Зе і Ко розуміли, як потрібно будувати державну політику, то подарунки типу "велосипед" ми навряд чи б побачили в принципі", — резюмує Клочок.

Тролінг у відповідь

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін вважає, що Зеленський нічого не має робити з подібним сприйняттям.

"Історія має значення. І для Зеленського його акторська історія стала успішною, — пояснює політолог. — Понад 15 років політсатири, серіал "Слуга народу" зіграли роль у створенні легенди про Зеленського, сформували у свідомості громадян його певний образ. І говорити про те, що це ніяк не впливало – наївно".

Якубін не виключає, що Зеленському і його команді варто більш креативно підходити до тих країн, які намагаються розглядати Зеленського не в парадигмі президента, а як Голобородько з серіалу.

"Наприклад, подарували йому в Естонії велосипед. А протокольна служба Зеленського могла б вивчити цікаві моменти біографії президента Естонії – і якось зіграти на цьому, — зазначає політолог. – Таким чином будь-яку насмішку можна обернути собі на користь. Тим більше, що з почуттям гумору у Зеленського все в порядку. Стратегія Офісу президента має полягати в асиметричної грі. І якщо пару раз іронічно відреагувати на подібні шпильки (без скандалу, не ображаючись і не ображаючи, а саме – з тактовним гумором), то керівництво інших держав саме вважатиме за краще налаштуватися на серйозний лад, щоб не виглядати смішним".

Хто буде актором?

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій вважає, що естонці нагадали Зеленському про його обіцянки не відриватися від народу і його кінематографічний образ захисника простого народу.

"Росіяни ж, навпаки, без поваги сприймають Зеленського саме як коміка, — зазначає Палій. — Щоб його різко почали поважати, Зеленському необхідно ефективно захищати інтереси країни. Спочатку і Порошенка в Росії сприймали як кондитера, але врешті решт почали поважати аж до піни з вуст російських пропагандистів. Якщо Зеленський на міжнародній арені буде твердо відстоювати державні інтереси, він зможе показати, хто насправді актор. Можливо, виявиться, що це — керівник самої багатої ресурсами країни, який довів її до ізоляції і найдовшої в історії століття рецесії".

Нагадаємо, 26 листопада президент Володимир Зеленський перебував з візитом в Естонії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!