Головна Новини Політика зовнішня політика Повернення Росії в G7: експерти оцінили шанси РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Повернення Росії в G7: експерти оцінили шанси РФ

Палата представників Конгресу США прийняла резолюцію із закликом не повертати Росію в G7 ("Велика сімка", яка до російської агресії проти України була «вісімкою») до того часу, поки вона не припинить окупацію суверенної території України, включаючи Крим, і не припинить свої напади на демократичні держави у всьому світі. Експерти на прохання видання «Коментарі» оцінили шанси РФ повернутися в «великий клуб» без виконання вищенаведених умов

5 грудня 2019, 16:28 comments2374
Поділіться публікацією:
Повернення Росії в G7: експерти оцінили шанси РФ

Політолог, співробітник Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Максим Степаненко вважає, що нову заяву слід розглядати в контексті передвиборної боротьби в США (вибори президента там заплановані на осінь-2020).

"У Палаті представників більшість мають демократи, і вони постійно своєю риторикою протиставляють себе більш дружніми діями з боку президента-республіканця Дональда Трампа по відношенню до РФ", — пояснює експерт.

"Ключове питання — це Крим"

На думку Степаненко, G7 навряд чи знову стане G8, хоч лідери певних країн до цього схиляються.

"Президент США Трамп запрошував Путіна як гостя на таку зустріч. Президент Франції Макрон також все більше розгортається в бік РФ. Але не варто забувати, що в G7 входить вірний друг України – Канада. І вона точно не погодиться на те, щоб РФ поверталася в елітний клуб цивілізованих держав до припинення експансії проти України", — підкреслює політолог.

До того ж, нагадує Степаненко, ключове питання — це Крим.

"Саме після анексії Криму виключили Росію з G8, після чого "вісімка" стала "сімкою". А як ми бачимо, Росія відмовляється обговорювати тему повернення Криму, — зазначає політолог. — Швидше за все, будуть шукатися нові форми взаємин з РФ. Можливо, росіян будуть запрошувати на якісь заходи, щоб почути їх позицію, поспілкуватися. Але не думаю, що РФ можуть відновити як повноправного члена "великої клубу".

"У США є негласні домовленості з РФ"

Конфліктолог, політичний експерт Тетяна Лупова вважає, що гра Росії і США досить своєрідна.

"Зрозуміло, що Трамп торгується з Путіним. Палата представників Конгресу торгується з Путіним. Поки це в інтересах України (а зараз майже все, що проти Путіна, це в наших інтересах). Чи зможуть Путін і США в особі Палати представників Конгресу домовитися найближчим часом? Думаю — ні. І дружба Путіна з Трампом у цьому зіграє свою роль", — резюмує Лупова.

Політолог Олександр Лазарєв вважає, що варто враховувати бажання самої РФ: а чи потрібно їй повернення в G7?

"Російська влада вже заявляла, що "Велика сімка" насправді не така і велика. І що Москві цікавіше інші організації за типом БРІКС (англ. BRICS — скорочення від Brazil, Russia, India, China, South Africa), куди входять Бразилія, Росія, Індія, КНР і ПАР, — зазначає Лазарєв. – Думаю, що заяви про "блокування" повернення РФ в "великий клуб", що звучать із США, це більше для "фасаду". В Штатах існують негласні домовленості з РФ. І там готові на все, щоб не допустити союзу Росії з Китаєм. І заяви Трампа в стилі "Україна настільки корумпована, що немає сенсу витрачати на неї свої сили, а ось Росія должа бути стратегічним партнером США", говорять самі за себе".

"У Росії потужні лобісти"

Велика, а тим більш глобальна політика — це завжди гра з багатьма оманливими варіантами. І в цій грі незмінно присутні суворо цинічні інтереси і абсолютна байдужість до інтересів третіх країн, підкреслює аналітик Михайло Подоляк.

"Тому поза всяких сумнівів у Росії є великі шанси потрапити  в клуб великих гравців, не виконуючи навіть елементарні санкційні вимоги щодо Криму й Донбасу, — вважає Подоляк. — І це досить очевидно. У Росії на сьогоднішній день велика кількість лобістів на різних рівнях і вони працюють строго за жорстким програмами. Працюють методично, професійно, дорого і без жодних сентиментів. Власне, це давно помітно по кардинальному пом'якшенню риторики європейців ставлення до Російської Федерації".

Що ще гірше — активність і жорсткість російської роботи на зовнішніх ринках доповнюється вкрай неякісною роботою України у цих напрямках, зазначає експерт.

"Ми програємо скрізь. І формат роботи не змінився, на жаль, навіть після заміни прізвища наших президентів, — резюмує Подоляк. — Ми принципово програємо ринки впливу. Ми принципово не маємо на сьогоднішній день потужного лобістського потенціалу. Ми принципово не займаємося глобальними медійними програмами. І цілком природно, що наші аргументи звучать дуже слабо. Плюс до цього — Україна зараз оцінюється усіма нашими партнерами як країна з надзвичайно високим індексом номенклатурної корупційності, що також вкрай негативно відбивається на наших зовнішньополітичних позиціях".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!