Головна Новини Політика зовнішня політика Саміт "нормандської четвірки" в Парижі: оприлюднені результати переговорів
commentss НОВИНИ Всі новини

Саміт "нормандської четвірки" в Парижі: оприлюднені результати переговорів

Згідно з текстом документа, що всі країни-учасниці "нормандської четвірки" зобов'язуються забезпечити повне і всебічне виконання угоди про припинення вогню до кінця 2019 року

10 грудня 2019, 00:59 comments5668
Поділіться публікацією:
Саміт "нормандської четвірки" в Парижі: оприлюднені результати переговорів

Станом на 00:30 з'явився текст підсумкового документа за результатами нормандської зустрічі. Текст документа оприлюднив народний депутат України Олексій Гончаренко.

Негайні заходи щодо стабілізації ситуації

Згідно з текстом документа, сторони зобов'язуються забезпечити повне і всебічне виконання угоди про припинення вогню до кінця 2019 року. Також сторони будуть підтримувати розробку і оновлення плану розмінування територій Донбасу.

Також на саміті домовилися про розведення сил і засобів на трьох дільницях Донбасу до кінця березня 2020 року. Лідери "нормандської четвірки" закликають контактну групу сприяти обміну полоненими на основі принципу "все для всіх", починаючи з усіх встановлених. При цьому Червоний Хрест повинен отримати повний і беззастережний доступ до всіх утримуваних.

"Нормандська четвірка" підтримує угоду Тристоронньої контактної групи про відкриття нових КПВВ уздовж лінії зіткнення. Крім того, місія ОБСЄ має отримати доступ до всієї території, щоб повністю виконати свій мандат.

Заходи по реалізації політичних пунктів мінських угод

Сторони висловлюють зацікавленість у погодженні в нормандському форматі Тристоронньої контактною групою всіх правових аспектів особливого порядку місцевого самоврядування — особливого статусу окремих районів Донецької та Луганської областей — як зазначено в Комплексі заходів по реалізації мінських угод від 2015 року — з метою забезпечення її функціонування на постійній основі.

"Нормандська четвірка" вважає за необхідне включити "формулу Штайнмайера" в українське законодавство у відповідності з варіантом, узгодженим у рамках "четвірки" і Тристоронньої контактної групи.

Подальша робота

"Нормандська четвірка" доручила міністрам закордонних справ і політичним радникам забезпечити виконання досягнутих домовленостей. Сторони погоджуються провести ще одну зустріч в цьому форматі протягом чотирьох місяців з питань політики та безпеки, зокрема, щодо організації місцевих виборів на окупованому Донбасі.

Як повідомляло видання "Коментарі", у Парижі завершилася двостороння зустріч президентів України і Росії Володимира Зеленського і Володимира Путіна, яка проходила в рамках "нормандського формату". Президент Росії, за даними російських ЗМІ, залишився задоволений результатами зустрічі.

Також ми писали, що на зустрічі лідерів "нормандської четвірки" в Парижі президенти України і Росії досягли попередньої домовленості про обмін полоненими до 31 грудня 2019 року.

Українські ЗМІ також повідомляють, що президенти не змогли прийти до згоди в питанні кордону. Так, за даними джерел у дипломатичних колах, Путін наполягав на тому, що на окупованих територіях Донбасу слід спочатку провести вибори, а вже після цього Україна отримає можливість контролювати кордон. Зеленський дану пропозицію російського лідера, за інформацією джерел, відхилив.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!