Головна Новини Політика зовнішня політика Хто в долі: експерти розповіли про наслідки створення «ТСК щодо розкрадань»
commentss НОВИНИ Всі новини

Хто в долі: експерти розповіли про наслідки створення «ТСК щодо розкрадань»

На думку експертів, результати розслідування будуть використані в політичній боротьбі

12 грудня 2019, 15:01 comments1647
Поділіться публікацією:
Хто в долі: експерти розповіли про наслідки створення «ТСК щодо розкрадань»

Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради підтримав створення тимчасової слідчої комісії (ТСК) з розслідування розкрадань міжнародної фінансової допомоги українськими чиновниками (йдеться, зокрема, про Нацбанк і Мінфін).

Експерти розповіли виданню "Коментарі", чи є перспективи у цього розслідування, а також, як воно може відбитися на і без того добряче підмоченій репутації України.

У розслідуванні важливо не вийти на себе

Віце-президент Світового юридичного альянсу, старший партнер Адвокатської компанії "Кравець та Партнери" Ростислав Кравець впевнений: навіть якщо буде створена ТСК, найімовірніше, інформація, яку вона збере, не стане надбанням широкої громадськості.

"Як не буде і наслідків для осіб, які розкрадали міжнародну допомогу, — підкреслює юридичний експерт. — До такої допомоги мали доступ перші особи держави. Деякі з них і зараз не звільнені, або в нових реаліях продовжують впливати на розстановку сил, в тому числі в парламенті".

Кравець не виключає, що отримана ТСК інформація буде використана для шантажу опонентів – з метою прийняття тих чи інших рішень в парламенті, тих чи інших призначень в органи виконавчої влади.

"При цьому, як свідчить афоризм, "при будь-якому розслідуванні головне не вийти самим на себе". Є ймовірність, що фінансова допомога використовувалася нецільовим чином, в тому числі, за допомогою та безпосередньою участю тих осіб, які нам цю допомогу виділяли. Мова – про міжнародні структури, — уточнює юридичний експерт. — І про це побічно свідчать скандали в США, пов'язані з Україною".

"Відповідь Чемберлену"

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін важливим нюансом вважає, що ініціатива про створення ТСК виникла паралельно з внесенням Кабміном законопроекту №2571 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо окремих питань функціонування банківської системи".

Уряд, швидше за все, за домовленістю з МВФ, запропонував законодавчо заборонити після націоналізації банку повертати фінустанови колишнім власникам. Це, зокрема, зробить неможливим повернення націоналізованого "ПриватБанку" олігарху Ігорю Коломойському.

"Враховуючи, що створення ТСК активно лобіювали нардепи Олександр Дубинський і Андрій Деркач, які асоціюються з Коломойським, схоже, що це свого роду "їх відповідь Чемберлену" на урядовий законопроект", — зазначає Якубін. – Ми бачимо продовження боротьби між НБУ і Кабміном з одного боку, і колишніми власниками "ПриватБанку" – з іншого".

При цьому, підкреслює політолог, дійсно є питання щодо того, куди йшли кредити і технічна допомога.

"І якщо будуть доведені якісь змови української та міжнародної бюрократії по використанню цих коштів, то можна буде ставити під питання програми реструктуризації, які багато в чому загнали Україну в боргову кабалу, — вважає Якубін. — Якщо ТСК буде реально працювати, знайде потужний фактаж, результати розслідування можуть стати "бомбою", "детонація" якої здатна скоротити зовнішній борг".

Репутація постраждає

Юрист Андрій Вігірінський нагадує, що для створення ТСК потрібно набрати в парламенті 150 голосів.

"Найімовірніше, буде створена ТСК. Результати розслідування будуть залежати від компетенції її членів, — каже Вігірінський. — Можливо, будуть направлені запити щодо надання міжнародної допомоги і сприяння в діяльності ТСК, результати діяльності якої мають пройти через Верховну Раду, і будуть носити рекомендаційний характер. Але якщо будуть встановлені факти злочинної діяльності, депутати звернуться до правоохоронних органів. А ті будуть зобов'язані зареєструвати провадження та провести перевірку".

Він також підкреслює, що представники фракцій "Європейська солідарність" і "Голос" не представили свої пропозиції щодо складу комісії.

"У цих політсил зараз — своєрідна коаліція. "ЄС" явно не хоче щоб перевіряли діяльність НБУ та Фонду гарантування вкладів фізосіб за період, коли ці органи очолювали представники їхньої політичної команди. А представники "Голосу" вважають те, що відбувається, формою тиску на незалежний НБУ, — зазначає експерт. – Комісія покликана, як мінімум, здійснювати додатковий тиск на представників НБУ, переслідуючи меркантильний інтерес пана Коломойського".

Експерт нагадав, що Дубинський і Деркач нещодавно зустрічалися з адвокатом президента США Дональда Трампа – Руді Джуліані в Києві і говорили про виведення капіталу з України і наступне його повернення через облігації внутрішньої держпозики, і тут проглядається і підігравання Трампу і республіканцям.

Не виключено, що ТСК, підніме питання про перегляд кадрової політики і діяльності НБУ, відзначає юрист. Але до цього моменту ВР, швидше за все, вже проголосує за заборону повертати націоналізовані банки колишнім власникам, а нова угода з МВФ, ймовірно, буде підписана.

"Сам процес створення такої ТСК, напевно, не зовсім на користь репутації нашої країни. Але якщо раптом трапиться так, що це буде перша ТСК, яка досягла хоч якогось результату (і від цього держбюджет поповниться чи буде списано частину зовнішніх боргів) — це буде прийнято суспільством позитивно", — резюмує Вігірінський.

Нагадаємо, Держбюро розслідувань підозрює один з українських банків у розкраданні 28 млн грн.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!