Головна Новини Політика зовнішня політика Підсумки зустрічі ТКГ у Мінську: нові ділянки для відведення, прохання України до ОБСЄ
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки зустрічі ТКГ у Мінську: нові ділянки для відведення, прохання України до ОБСЄ

Відбулася перша після «Нормандії» зустріч Трьохсторонньої контактної групи у Мінську, де обговорили подальше розведення військ на Донбасі

16 січня 2020, 20:39 comments2344
Поділіться публікацією:
Підсумки зустрічі ТКГ у Мінську: нові ділянки для відведення, прохання України до ОБСЄ

На зустрічі Трьохсторонньої контактної групи (ТКГ) у Мінську українська сторона запропонувала провести СММ ОБСЄ повторну верифікацію відведення озброєння, а також створити підгрупу з питань кордону. Про це повідомила прес-секретар екс-президента, представника країни в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер на своїй сторінці у Facebook

Так, українська сторона звернула увагу на невиконання пункту 4 "Протоколу за підсумками консультацій ТКГ від 1 вересня 2014 року".

"Необхідно забезпечити дієвий моніторинг на українсько-російському кордоні та верифікацію з боку ОБСЄ зі створенням зони безпеки в прикордонних районах України та РФ. Саме тому українська сторона запропонувала створити додаткову робочу підгрупу з питань кордону", — йдеться у повідомленні Оліфер.

Новими ділянками розведення сил Україна пропонує визначити ті три об’єкти, які раніше озвучував Генеральний штаб Збройних Сил України. Крім того, на зустрічі відзначили взаємні кроки України та РФ щодо взаємного звільнення полонених. Однак зазначається, що всупереч Нормандським домовленостям безпеки у зоні проведення Операції об’єднаних сил так і немає.

"Вибори не можуть відбуватися за відсутності необхідного безпечного оточення та дієздатних інститутів. Йдеться не лише про безпеку волевиявлення виборців, а й про безпечну участь усіх партій та кандидатів, — написала Оліфер. — Отже, вибори можна проводити тільки тоді, коли кордони держави перебувають під її повним контролем або контролем міжнародних спостерігачів, інакше не існує жодних гарантій безпеки у день голосування, а також є висока ймовірність маніпуляцій щодо участі у виборах осіб, які не є громадянами держави".

Наголошується, що повернення внутрішньо переміщених осіб на тимчасово окуповані території та участь у виборах можуть принести довготривалий мир.

"Коментарі" писали, що вперше після зустрічі нормандської четвірки в Мінську проходять переговори ТКГ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!