Головна Новини Політика зовнішня політика Нападки РФ на Зеленського через слова про Другу світову війну: чи є у них логіка
commentss НОВИНИ Всі новини

Нападки РФ на Зеленського через слова про Другу світову війну: чи є у них логіка

Президент України Володимир Зеленський розкритикував СРСР за угоду з Німеччиною в 1939 році, яка, на його переконання, призвела до початку Другої світової війни. Верхівка російської влади нестямі від обурення і з Зеленським не погоджується

29 січня 2020, 10:15 comments3744
Поділіться публікацією:
Нападки РФ на Зеленського через слова про Другу світову війну: чи є у них логіка

Представники російської Держдуми, Ради Федерації та прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков різко відреагували на слова Володимира Зеленського, сказані ним 27 січня під час брифінгу в Польщі. Тоді Зеленський погодився з польською позицією, що злочинний зговір Третього Рейху і Радянського Союзу в 1939 році призвів до початку Другої світової війни. Експерти оцінили на прохання видання "Коментарі" заяву Зеленського, а також його можливі наслідки.

"Заява Зеленського сприятиме посиленню добросусідських зв'язків України з Польщею і всією Європою"

Прийшовши на пост президента, Володимир Зеленський був упевнений в тому, що у своїй внутрішній і зовнішній політиці зможе зберігати позиційний баланс, залишаючи дружні стосунки як зі Сходом, так і з Заходом. Проте політична реальність виявилася багатогранніше очікувань – і вибирати в ній проміжну позицію стає все складніше, зазначає політолог Максим Джигун.

"Заява Зеленського в Польщі є єдиновірним – як в історичній, так і політичній перспективі. Визнання співучасті СРСР у розв'язуванні Другої світової війни свідчить про зрілість української держави, її демократичного розвитку сектора і прагненні встановлення історичної справедливості", – підкреслює політолог.

На думку Максима Джигуна, це заява Зеленського сприятиме посиленню добросусідських зв'язків України з Польщею і всією Європою.

"Я сумніваюся, що ця заява буде мати якийсь вплив на відносини з Росією і особисті стосунки Зеленського і Путіна. Тема Другої світової війни і Голокосту не є первинними в порядку денному в Росії, а розкрутка міфу про СРСР як жертві важлива, перш за все, всередині РФ", – вважає політолог.

"Про договір СРСР і Німеччини забувати не можна"

Експерт-міжнародник, голова правління неурядової організації "Майдан закордонних справ" Олег Білоколос підкреслює: об'єктивні історики, ґрунтуючись на наявних документах, вважають, що саме змова двох тоталітарних держав – СРСР і нацистської Німеччини в 1939 році – дозволив Гітлеру напасти на Польщу і розв'язати Другу світову війну.

"Війну, яка призвела до загибелі і страждань мільйонів по всьому світу, безпрецедентним руйнуванням, знищенню багатьох найцінніших пам'яток культури і поставила всю європейську цивілізацію на грань катастрофи, – зазначає Білоколос. – Сам же договір Про ненапад між Радянським Союзом та Німеччиною від 23 серпня 1939 року, як і "Секретний додатковий протокол" до нього, увійшли в історію світової дипломатії як очевидний приклад сверхцинизма. А як ще можна охарактеризувати повідомлення газети "Правда" від 24 серпня 1939 року – буквально за кілька днів до початку раптової і жорстокої агресії Третього Рейху проти Польщі, що даний договір являє собою інструмент світу, покликаний не тільки зміцнити добросусідські та мирні відносини між СРСР і Німеччиною, але і служити справі загального зміцнення миру"?"

У тому ж 1939 році, ця страшна війна прийшла і на територію сучасної України, підкреслює експерт. Про це нам сьогодні варто постійно пам'ятати і відверто говорити, впевнений Олег Білоколос.

"Висловлювання вірно, якщо мова йшла про конкретні епізоди війни"

Експерт в Українському інституті політики, політичний оглядач Володимир Воля вважає, що в даному випадку мова йде про некоректні заяви в цілому з приводу подій, що передували Другій світовій війні (ВМВ) або позначили її початок.

"Зеленський був некоректний, але є некоректними і нападки РФ, – вважає експерт. – Дослівно цитата українського президента звучить так: "Польща і польський народ першими відчули наслідки злочинної змови тоталітарних режимів. Це призвело до початку Другої світової війни і дозволило нацистам запустити смертельний маховик Голокосту". Таке висловлювання вірно, якщо мова йшла про конкретний епізод війни, а саме, про пакт Молотова-Ріббентропа про ненапад Німеччини і СРСР один на одного, що і відкрило гітлерівським військам шлях до початку завоювання Польщі, як і шлях до Голокосту. Але потрібно розуміти, що режим націонал-соціалістичної партії Німеччини на чолі з Гітлером з'явився задовго до Другої світової".

На думку Володимира Волі, якщо говорить про те, хто не втримав Європу від початку ДСВ, то мову потрібно вести і про Версальський договор (принизливий для Німеччини після поразки у Першій світовій), і про західні компанії (американські, британські), які дозволяли Німеччині обходити заборони Версальського договору. І про сумнозвісний "Мюнхенському пакті" 1938 року, коли позиція західних держав дозволила Гітлеру безболісно почати експансію, зруйнувавши Чехословаччину.

"А пакт Молотова-Ріббентропа, укладений 1939 року, був багато в чому продовженням попередніх угод. Так що всі події, починаючи з укладення Версальського договору, доводять: підсумки першої світової війни не завершили її, а лише створили передумови для другої світової. І держави, які співпрацювали з Німеччиною, допомагали їй, не помічали її діяння, допомагали майбутньому Голокосту. Так що сучасна Росія, заперечуючи провину СРСР, займається не менше ідеологізованими інтерпретаціями передумов для початку ВММ і Голокосту, ніж ті, хто намагається звалити провину виключно на СРСР", – розповів політичний оглядач.

Повертаючись до цитати з виступу Зеленського, Воля ще раз підкреслює: вона виглядає правильною, якщо відносити до оцінки конкретного окремого епізоду передісторії Другої світової війни, але звучить некоректною з точки зору оцінки комплексу подій, які призвели до війни і відкрили дорогу до Голокосту.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!