"Держдепу потрібен конкретний результат": очікування експертів від візиту Майка Помпео в Україну

На думку експертів, держсекретар США Майк Помпео їде в Україну з чітким набором завдань і цей візит має величезне значення для адміністрації Дональда Трампа

Державний секретар США Майк Помпео має намір 30 січня відвідати Київ. У американського чиновника заплановані зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським, міністром закордонних справ України Вадимом Пристайком та міністром оборони Андрієм Загороднюком. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чи можуть в процесі візиту бути прийняті якісь важливі рішення, як явні, так і кулуарні.

"Зеленському навряд чи привезуть запрошення в Білий дім"

Політичний експерт Євген Магда звертає увагу, що візит Майка Помпео в Україну буде частиною його турне у Великобританію і в країни Східної Європи й Центральної Азії, яке було заплановане ще на початок січня. Але події на Близькому Сході змусили тоді перенести візити.

"У Києві Помпео проведе зустрічі з керівництвом України, представниками бізнесу. Привезе він запрошення Володимиру Зеленському відвідати Білий дім? Сильно в цьому сумніваюся, оскільки в нинішній ситуації візит президента України в Вашингтон навряд чи на руку Дональду Трампу. Продемонструє підтримку Штатами України? Безумовно, оскільки це в інтересах США", – ділиться думкою експерт.

За словами Магди, Помпео повинен остаточно визначитися з кандидатурою посла США в Україні, вибравши між колишнім військовим Кітом Дейтоном і кадровим дипломатом Філіпом Рікером.

"Не очікую від цього візиту прориву у двосторонніх відносинах. Формат для цього не підходить. Скоріше, це "демонстрація прапора" на території союзника", – резюмує Євген Магда.

Візит Помпео в Україну: "програма-мінімум"

Україна, сама того не бажаючи, виявилася залучена у внутрішню передвиборну боротьбу в США в якості маніпуляційного "інструменту", вважає політичний експерт Дмитро Воронков. На його думку, візит держсекретаря США в Україну пов'язаний з однією пріоритетною метою – відбілити репутацію чинного глави Білого дому Дональда Трампа перед електоратом і Конгресом в рамках майбутніх виборів і можливого імпічменту.

"Причому сам Помпео досить наламав дров у цьому відношенні своїм скандалом з журналісткою (мова про скандал з репортером NPR Мері Луїз Келлі: Помпео розлютився і перервав інтерв'ю, коли вона почала задавати йому питання про те, чому він не захищав колишнього посла США в Україні Марі Йованович від кампанії очорнення з боку Трампа, – прим. ред.), а також засвітившись в мемуарах Болтона (Джон Болтон – державний і політичний діяч США, радник президента США з національної безпеки з 9 квітня 2018 по 10 вересня 2019 року, – прим. ред.) як противник заморозки військової допомоги Україні", – відзначає Воронов.

Це, за його словами, також б'є по репутації Трампа, оскільки побічно підтверджує про наявність політичного підтексту в діях глави Білого дому. Експерт не виключає, що Болтон навмисно топить Трампа, який звільнив його з посади свого радника з національної безпеки в вересні 2019-го.

Політексперт вважає, що Помпео доводиться демонструвати, що Україна нібито все ж важлива для США як "носій" демократії, а не формальний привід для економічного тиску на Росію чи внутрішньополітичної конкуренції в США.

"Особливо це актуально з урахуванням того, що існує непідтверджена інформація про наміри Трампа змінити Помпео, – каже Воронков. – Думаю, держсекретар у зв'язку з такою мотивацією буде частково виконувати "роботу над помилками". Сам же офіційний візит в Україну високопоставленого американського чиновника крім демонстраційного характеру (вираження політичної підтримки, знайомства з ситуацією на Донбасі, контролю над цільовим використанням коштів США в рамках військової допомоги), вважаю, – лише верхівка айсберга. У пріоритеті Штати роблять ставки саме на кулуарні домовленості. Я думаю, що Помпео має намір донести меседжі Трампа, що він був би радий почути від України – повторне спростування американського тиску на українського президента, вираз подяки за підтримку і допомогу, іншими словами публічна політична підтримка політики Білого дому".

Візит Помпео в Україну: "програма-максимум"

Але це, вважає політексперт, з категорії "мінімум". Категорія "максимум", яку в ідеалі хотіла б досягти адміністрація США, це – ініціювання Україною розслідування проти сина Байдена, або хоча б публічні заяви про навмисній дискредитації Трампа демократами, передбачає Воронков.

"При цьому сам Трамп більше підставлятися не хоче – і, напевно, навмисно буде використовувати як "ретранслятор" саме Помпео або когось ще з свого оточення, – підкреслює політексперт. – Зараз, як би це парадоксально не звучало, президенту США необхідна політична підтримка України, оскільки саме вона стала "яблуком розбрату", а тому перебуває в епіцентрі уваги, в тому числі американської громадськості. Формально за підсумками зустрічі, думаю, можемо очікувати домовленості про збільшення військової допомоги Україні і традиційні домовленості про політичну підтримку територіального суверенітету України з боку США. Також можливо буде підніматися питання про посилення санкційного тиску на Росію".

"Помпео мало просто побувати в Києві"

Директор Інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов вважає, що Помпео сам би хотів знати, чого чекати в підсумку від візиту в Україну, який може виявитися ключовим у його кар'єрі.

"Щоб зрозуміти ситуацію з цим візитом, потрібно знати загальний дискурс в США. "Нью-Йорк Таймс" написала нещодавно: "Якщо вийде в України, вийде і у нас". Під "нас" мається на увазі вся Західна цивілізація, – відзначає аналітик. – Візит припадає на час найпотужнішого внутрішньополітичного баттла в США – процедури імпічменту Трампа. І в центрі всього цього знаходиться українське питання. Представники демократичної партії звинувачують адміністрацію Білого дому (республіканців), в тому, що ті не мають чіткої позиції по Україні. Яка, за твердженням тієї ж "Нью-Йорк Таймс", стоїть на передньому краї боротьби за демократичні цінності, за сучасний світоустрій. І якщо адміністрація Трампа не покаже чітку позицію по відношенню до України, можна говорити про те, що зовнішня політика США, керована в даний момент представниками республіканської партії, є нікчемною".

Савінов також звертає увагу на те, що у зв'язку з процедурою імпічменту, яка проходить в Сенаті, спливали і можуть спливати нові дані. У тому числі ті, що пов'язані з питанням – чи здійснювалася в Україні стеження за послом Марі Йованович.

"Для Помпео було б ідеально отримати дані розслідування з цього приводу. Також йому важливо продемонструвати світовій громадськості, що у США є чіткий план дій, пов'язаний з Україною. Що зовнішня політика США – системна. Що дії, які здійснюються і можуть бути не зрозумілі суспільством – не спонтанні", – говорить Віктор Савінов.

З урахуванням всього цього, Помпео мало просто побувати в Києві. Йому потрібно показати конкретний результат такого візиту, впевнений Савінов.

"Демократичні ЗМІ розмажуть Держдеп по стінці, якщо Помпео скаже щось на кшталт "ми домовилися про подальшу співпрацю". Потрібен конкретний результат. Помпео точно має якісь пропозиції. Але поки складно сказати, наскільки вони будуть конкретні і серйозні", – підсумував аналітик.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що глава Білого Дому у Вашингтоні Дональд Трамп звернувся до американців з зворушливим відео, де закликав підтримувати його в непростою процедурою імпічменту, затіяної Демократичною партією.