Головна Новини Політика зовнішня політика Суд поновив Насірова на посаді глави ГФС: експерти розповіли, чим все може закінчитись
commentss НОВИНИ Всі новини

Суд поновив Насірова на посаді глави ГФС: експерти розповіли, чим все може закінчитись

Експерти висловили думку стосовно того, що може змінити для Насірова рішення суду

24 лютого 2020, 16:40 comments3751
Поділіться публікацією:
Суд поновив Насірова на посаді глави ГФС: експерти розповіли, чим все може закінчитись


Шостий апеляційний адміністративний суд залишив у силі рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 11 грудня 2018

року про відновлення Романа Насірова на посаді голови Державної фіскальної служби (ДФС) України. Експерти висловили виданню

"Коментарі" думки щодо цього рішення і того, чим все може закінчитись.

Насіров може поставити свої умови

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін нагадує, що вже були випадки відновлення на посадах звільнених раніше чиновників досить високого рангу.

"У нас відновлювали генпрокурорів, голову Держслужби з надзвичайних ситуацій. От тільки ніхто з тих, хто в якийсь момент "поновився" по судах, не зміг повернутися до виконання своїх обов'язків, – зазначає Якубін. – Можливо, мали місце якісь торги з владою. Не виключено, що щось подібне відбувається і зараз".

Так, на думку політолога, Насіров може піти на припинення судових тяжб в обмін на якісь гарантії недоторканності, або ж за певну компенсацію.

"Важлива складова репутації, – продовжує експерт. – Робиться зміщення акцентів. Адже це не остаточний виграш. Є ще касація, є Вищий Суд. Але підноситься все як перемога Насірова. Своєрідна політтехнологія".

Не виключає Якубін і те, що для нинішньої влади в якійсь мірі вигідно відновлення Насірова – як показовий приклад порушень, які панували при попередниках.

"Але кермо правління в ДФС він навряд чи візьме, – вважає політолог. – Нагадаю, що вже після звільнення Насірова відбулася реорганізація структури, в якій він працював. Та й судові битви, як я зазначав, ще не закінчені".

Такого рішення варто було очікувати

Старший партнер Адвокатської компанії "Кравець та Партнери" Ростислав Кравець вважає рішення суду передбачуваним.

"У 2018 році Кабмін при звільненні Насірова не дотримувався норм законодавства, – пояснює експерт. – Іншого рішення бути не могло. Незважаючи на затягування справи, було питанням часу, коли оголосять вердикт. Навряд чи екс-главу ДФС реально поновлять на посаді. Але, думаю, для нього важливо інше".

Мова, за словами Кравця, може йти про компенсацію за вимушені прогули", або за моральну шкоду.

"Цілком ймовірно, сума буде обчислюватися мільйонами гривень. І, з моєї точки зору, потрібно платити не з держбюджету (кошти платників податків), а стягнути із членів уряду, які голосували за звільнення Насірова, грубо порушивши порядок цього самого звільнення", – підкреслює експерт.

Юрист зазначає, що рішення апеляційного суду вступає в силу з моменту його проголошення.

"Зрозуміло, що може бути подана касаційна скарга. І суд касаційної інстанції здатний зупинити рішення судів першої та другої інстанцій. Але, підкреслюю, звільнений Насіров з порушенням, – говорить Кравець. – Прогнозувати результат цієї тяжби неможливо: в Україні може статися все, що завгодно".

Що змінить рішення суду

Рішення про повернення Насірова у стіни ДФС ні до чого не призведе (у сенсі зміни керівництва), вважає керівник Фундації "Вища школа професійної політики" Олег Вострих.

"Єдине, що він зможе отримати компенсацію по зарплаті (за пропущений час) і моральну сатисфакцію, – продовжує експерт. – Нагадаю, що ДФС у нас віднедавна розділена на Митну і Податкову служби. Так що місця в реорганізованій структурі Насирову не знайдеться".

Але в майбутньому, для походу Насірова у Верховну Раду та інші владні коридори, таке рішення звільняє шлях. Сам же вердикт суду, на думку Олега Вострих, показує, як у нас пройшла "судова реформа".

Нагадаємо, Роман Насіров у травні 2015 року був призначений головою ДФС. А в березні 2017-го його затримали у рамках розслідування кримінального провадження за розкрадання в компанії "Укргазвидобування". Насірова звинувачували у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки), а також ч. 2 ст. 366 (службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки). Він був заарештований (мемом стало його перебування у суді на візку з лікарняною ковдрою), але дружина внесла за чиновника заставу (100 млн грн). У січні 2018 року Насіров був звільнений з посади голови ДФС, але вже в грудні поновився через суд. У 2019 році Верховний Суд скасував усі рішення судів, прийняті на користь Насірова.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!