Головна Новини Політика президент Зеленський ветував новий Виборчий кодекс і повернув його до Ради
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський ветував новий Виборчий кодекс і повернув його до Ради

Глава держави вказав свої зауваження до документу

14 вересня 2019, 13:30 comments2287
Поділіться публікацією:
Зеленський ветував новий Виборчий кодекс і повернув його до Ради

Президент Володимир Зеленський повернув у Верховну Раду прийнятий парламентом 8-го скликання Виборчий кодекс.

У статусі закону № 0978 на сайті парламенту зазначено, що документ повернуто з пропозиціями президента.

Так, всього Зеленським було внесено 17 пропозицій до Виборчого кодексу.

Зокрема, глава держави зазначив, що Кодекс має передбачати відмову від мажоритарної системи виборів і введення пропорційної з відкритими списками. Але аналіз положень Кодексу, якими визначається порядок застосування виборчої квоти, розподілу депутатських мандатів і визначення обраних кандидатів дає підстави для висновку про фактичне збереження складової, характерної для пропорційної виборчої системи із закритими списками.

Також, відповідно до зауважень, необґрунтованим видається підхід по закріпленню кількості депутатів у місцевих органах влади, оскільки якихось критеріїв для визначення відповідної кількості депутатів у кожному окрузі не передбачено.

На думку глави держави, закріплений принцип гендерної рівності на практиці може бути знівельовано за відсутності в Кодексі механізму заміни кандидата в депутати кандидатом такої ж статі в разі скасування реєстрації. Також не передбачені належні гарантії участі осіб з інвалідністю у виборчому процесі нарівні з іншими, як того вимагає ратифікована Україною Конвенція про права осіб з інвалідністю.

До того ж Кодекс допускає дискримінаційне і непропорційне обмеження прав кандидатів у народні депутати порівняно з кандидатами на пост президента у нормі про постійне проживання в Україні, оскільки для кандидатів у депутати не беруться до уваги обставини не проживання в Україні (наприклад, проживання з родичем — громадянином України під час закордонних відряджень).

Більше того, зменшення бар'єру для відшкодування партіям витрат, пов'язаних з фінансуванням своєї передвиборної агітації, як зазначає президент, вимагатиме значних витрат з державного бюджету.

Також, як зазначається у пропозиціях, положення Кодексу викладено без урахування прийнятих законодавчих актів та низки рекомендацій міжнародних експертів.

"Положення Кодексу потребують техніко-юридичного доопрацювання з метою уникнення численних внутрішніх суперечностей та неузгодження з іншими законодавчими актами. З огляду на викладене не можу підтримати Виборчий кодекс України у запропонованій редакції, повертаю його для повторного розгляду та пропоную доопрацювати з урахуванням наведених зауважень", — йдеться в тексті з пропозиціями глави держави.

Як повідомляв сайт "Коментарі", 27 серпня тодішній спікер Верховної Ради Андрій Парубій підписав Виборчий кодекс, прийнятий з 18-го разу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!