Головна Новини Політика президент Зеленський дав добро на судову реформу
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський дав добро на судову реформу

Кількість суддів Верховного суду буде зменшена

4 листопада 2019, 18:31 comments2316
Поділіться публікацією:
Зеленський дав добро на судову реформу

Президент Володимир Зеленський підписав закон №1008 про реформу судової системи, окремі норми якого розкритикували Представництво Євросоюзу в Україні і Посольство Канади.

Згідно з документом, кількість суддів Верховного суду буде зменшена в два рази — до 100. Зарплата суддів ВСУ знижена з 75 до 55 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (з 144 тис. 75 грн до 105 655 грн).

Також буде скорочений склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) з 16 до 12 членів, а призначати на посади Комісію буде Вища рада правосуддя за результатами конкурсу. Сума винагороди кожному члену ВККС буде дорівнювати посадовому окладу судді вищого спеціалізованого суду.

Крім того, при Вищій раді правосуддя буде створено новий орган — Комісія з питань моралі й етики. До її складу увійдуть три представники ради і троє міжнародних експертів (при цьому участь міжнародних експертів в цій комісії припиняється через 6 років з моменту набрання чинності цього закону).

Проте Представництво Європейського Союзу в Україні та посольство Канади розкритикували деякі положення закону.

Зокрема, йдеться про реформування ВККС, роль у цьому міжнародних експертів, незалежності Комісії від Вищої ради правосуддя, застосування люстрації і ослаблення Верховного суду.

Як повідомляв сайт "Коментарі", 31 жовтня Верховна Рада розблокувала підписання закону про судової реформи, який вніс до Верховної Ради президент Володимир Зеленський.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!