Головна Новини Політика президент Конституційний суд визнав ініціативу Зеленського про контроль Ради незаконною
commentss НОВИНИ Всі новини

Конституційний суд визнав ініціативу Зеленського про контроль Ради незаконною

В КСУ вказали, що можуть бути порушені права людини

21 листопада 2019, 14:38 comments1487
Поділіться публікацією:
Конституційний суд визнав ініціативу Зеленського про контроль Ради незаконною

Конституційний суд визнав таким, що не відповідає Основному закону, законопроект авторства президента Володимира Зеленського, який передбачає введення додаткового контролю Верховної Ради за допомогою уповноважених, повідомляє прес-служба КСУ.

"Конституційний Суд України вважає, що Законопроект не відповідає вимогам частини першої статті 157 Конституції України та відповідає вимогам частини другої статті 157, статті 158 Конституції України", — сказано в повідомленні.

У висновку КСУ зазначається, що новий вид парламентського контролю може вийти за межі контролю за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина і потенційно може становити ризик надмірного втручання парламенту без дотримання балансу приватних і публічних інтересів, зокрема у підприємницьку діяльність, діяльність інститутів громадянського суспільства, органів державної влади та місцевого самоврядування. Це означає, що можуть бути порушені і обмежені права і свободи людини і громадянина.

Введення нового виду парламентського контролю через інститут уповноважених Верховної Ради України "за додержанням Конституції України та законів в окремих сферах" може призвести до звуження сфери діяльності і повноваження Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а також до обмеження права кожного звертатись за захистом своїх прав до омбудсмена.

У висновку сказано, що внесення до Конституції України змін, запропонованих законопроектом, призведе до встановлення невизначених меж повноважень Верховної Ради всупереч конституційному принципу поділу державної влади та до порушення системи стримувань і противаг між гілками влади.

Як повідомляв сайт "Коментарі", 3 вересня Верховна Рада направила на розгляд Конституційного суду України законопроект №1028 про створення за рахунок державного бюджету органами, що забезпечують роботу ВР.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!