"Опозиційна платформа" унеможливить узурпацію влади, якщо очолить частину комітетів,- експерт

Політичний експерт Василь Вакаров переконаний, що розподіл низки парламентських комітетів на користь «Опозиційної платформи — За життя» продемонструє готовність влади виконувати закони

Політолог звернув увагу, що в Регламенті Верховної Ради є норма про те, що очолити частина парламентських комітетів мають представники опозиції.

"Я б дуже радив більшості прислухатися до таких пропозицій, зокрема чому? Тому що вони всі записані в регламенті. Якщо вони (партія "Слуга народу") будуть пересмикувати і затягувати всі питання керівництва комітетів і комітетів взагалі під себе, то це, очевидно, буде узурпація влади більшістю в парламенті", – спрогнозував експерт.

Вакаров заявив, що комітети Верховної Ради мають бути розподілені між владою і опозицією пропорційно кількості мандатів у фракціях.

"Тому що є чітке пропорційне розмежування - якщо опозиція отримала стільки-то голосів, значить їй має належати стільки-то посад керівників секретаріатів, заступників або керівників комітетів", – підкреслив політолог.

При цьому експерт звернув увагу, що "Оппозиційна платформа — За життя" є єдиною послідовною опозиційною політичною силою в Україні. Він нагадав, що після першого туру президентських виборів глава політради партії Віктор Медведчук офіційно заявив про перехід політичної сили в опозицію і пізніше кілька разів це повторив.

Нагадаємо, нардеп Нестор Шуфрич раніше заявив, що розподіл комітетів є відповідальністю влади, а "Опозиційна платформа – За життя" не буде "клянчити" комітети собі. Партія вже внесла пропозицію про створення у Верховній Раді IX скликання 23 комітетів і 1 комісії з питань приватизації.