Головна Новини Політика рада Чого чекати від нової влади: експерти прогнозують роботу Ради
commentss НОВИНИ Всі новини

Чого чекати від нової влади: експерти прогнозують роботу Ради

Відкриття нового парламентського сезону прокоментували політологи

27 серпня 2019, 11:26 comments3493
Поділіться публікацією:
Чого чекати від нової влади: експерти прогнозують роботу  Ради

29 серпня планується перше засідання Верховної Ради України IX скликання. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чи чекати найближчим часом від нового парламенту якихось кардинальних рішень  найважливіших для країни питань.

Народний депутат України VIII скликання, президент аналітичного центру "Політика" Ігор Попов упевнений, що новій владі в першу чергу необхідно показати швидкі результати в популярних серед виборців темах.

"Тому у пріоритеті будуть голосування про скасування депутатської недоторканності, скорочення кількості депутатів, відновлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, — вважає Попов. — Важливим викликом буде прийняття законів з виконання політичної частини Мінських угод. Міжнародні партнери все наполегливіше просять даних рішень від президента".

Експерт зазначає, що резонансним стане питання про можливу приватизацію підземних газових сховищ і створення консорціуму з управління газотранспортною системою.

"Для запуску ринку землі влада може відмовитися від ідеї прийняття системного закону і просто не продовжувати мораторій на продаж після Нового Року, — продовжує Попов. — Питання податку на виведений капітал, легалізація видобутку бурштину, тимчасові слідчі комісії парламенту — ймовірно, будуть відкладені".

Політолог, колишній радник прем'єр-міністра Володимир Цибулько вважає, що ВР IX скликання почне роботу з демонстрації можливості узурпації влади однією партією – "Слугою народу".

"За наявною чіткою програмою дій – ця концентрація (ще поки не узурпація) влади може дозволити прийняти дуже швидко найболючіший пакет реформ, — зазначає експерт. – Але довіра може з'явитися, виходячи з того, коли і якою буде судова реформа. Без довіри до судової гілки влади всі інші зусилля дуже швидко стануть суспільним подразником. Виборча політтехнологічна брехня починає бити по СН. Так, істерика з Роттердам тепер прилітає бумерангом, а внаслідок слабкого кадрового забезпечення однопартійний Кабмін може приймати такі контраверсійні рішення, що опалювальний сезон буде забезпечуватися спаленням довіри до Зеленському і партійної репутації СН, якщо вона, звичайно, є".

Глава Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що важливих і значимих рішень в перший місяць роботи цим складом ВР буде прийняте багато, на відміну від попередніх складів.

"Які з них вважати кардинальними, це залежить від суб'єктивних переваг і очікувань, — продовжує політолог. — Будуть ініціативи конституційних змін – скасування депутатської недоторканності, скорочення складу ВР до 300 депутатів. Але вони будуть голосувати або за направленням на експертизу в КС, або в першому читанні. Буде відновлена стаття про незаконне збагачення. Крім цього, у сфері боротьби з корупцією буде цілий ряд інших важливих рішень, але їх "кардинальність" можуть оцінити тільки фахівці".

Фесенко впевнений, що багато важливих ініціатив буде і в сфері економіки.

"Найрезонанснішим буде скасування мораторію на купівлю-продаж сільськогосподарської землі, але це, напевно, станеться не в перший місяць роботи нового парламенту. Список значущих законодавчих ініціатив дуже широкий. Але очікувати чогось супер-сенсаційного, на зразок автономії для Донбасу або скасування мовного закону не варто, в тому числі й тому, що подібні ініціативи можуть спричинити внутрішньополітичну кризу", — резюмує Фесенко.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: "Комментарии"
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!