Головна Новини Політика рада Зняття депутатської недоторканності: експерти поділилися думками про перспективи
commentss НОВИНИ Всі новини

Зняття депутатської недоторканності: експерти поділилися думками про перспективи

Аналітики вважають, що скасування недоторканності може стати інструментом впливу на парламент

3 вересня 2019, 16:20 comments3385
Поділіться публікацією:
Зняття депутатської недоторканності: експерти поділилися думками про перспективи

Сьогодні Верховна Рада обмежила недоторканність народних депутатів. Чому це сталося саме зараз, і які перспективи роботи цього закону, виданню "Коментарі" розповіли експерти.

За кордон вже не втекти

Політолог Кирило Сазонов вважає, що скасування депутатської недоторканності є неоднозначним рішенням.

"У ньому, безумовно, є позитивні моменти. Наприклад, депутат, якого звивнуватили у криміналі, вже не зможе спокійно втекти за кордон, користуючись своїм статусом, після виступу генпрокурора на Комітеті. Раніше для цього нардепа було цілих сім днів, — нагадує Сазонов. — Тобто мандат втратить свою цінність в якості захисту від кримінального переслідування і у Верховну Раду зайде більше нормальних людей".

У той же час, експерта турбує, що контроль над силовими структурами при відсутності депутатської недоторканності практично дарує президенту необмежені повноваження.

"Тиск на парламентаріїв може бути безпрецедентним, — прогнозує Сазонов. — А ми бачимо, що президент вже контролює традиційні силові структури в одноосібному порядку, а в найближчому майбутньому хоче взяти під повний контроль НАБУ і ГПУ. Ну а українські суди традиційно були лояльні до Банкової. Виконають поставлене завдання легко і швидко. Так що ризики для демократії куди вище деяких вигод".

Зеленський виконав свою обіцянку

Віце-президент Світового юридичного альянсу, старший партнер в Адвокатській компанії "Кравець і Партнери" голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів" Ростислав Кравець вважає, що до обмеження депутатської недоторканності ВР йшла останні 15 років.

"Зеленський, на відміну від інших президентів і політичних партій, які лише декларували скасування депутатської недоторканності перед виборами, взяв і зробив це з допомогою пропрезидентської політсили "Слуга народу". Ну і інші партії змушені були підтягнутися – за винятком "Опозиційної платформи – За життя", що має з цього приводу свою позицію. З моєї точки зору, Зеленський просто виконав обіцянки, які давав виборцям – і це однозначно позитивний момент", — зазначає Кравець.

Юрист наголошує, що тільки суд може дати дозвіл на прослушку депутата, як на його затримання і обшук.

"Ми розуміємо, що коли мова буде йти про нардепів, суди будуть вкрай уважно вивчати всі аргументи слідчих і прокуратури, перш ніж дати відповідний дозвіл. А суди у нас "реформовані і доброчесні", якщо вірити попередньій владі, — говорить Кравець. – До того ж, питаннями, пов'язаними з корупційними правопорушеннями (а саме з ним можуть "брати" деяких нардепів) буде займатися Вищий антикорупційний суд. От і подивимося, наскільки "доброчесні" судді впораються зі своїми завданнями".

Самі винні

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін вважає, що політики минулого багато в чому самі винні тому, що тема зняття недоторканності з депутатів придбала суспільно значущий сенс.

"Саме політики минулого підготували грунт, постійно підігріваючи інтерес до цієї теми, розкручуючи її під кожні вибори, демонізуючи  якоюсь мірою. Тепер же Зеленський і "Слуга народу" просто користуються тим, що їх попередники створили", — пояснює експерт.

Ще однією причиною прийняття сьогоднішнього законопроекту Якубін вважає створення таким чином "білого шуму", відволікання уваги українців від більш важливих питань.

"Якщо ми подивимося на пропоновані партією влади і президентом законодавчі ініціативи, якщо послухаємо, про що говорить новий Кабмін, у якійсь мірі зняття недоторканності з нардепів, обіцянка скоротити число парламентаріїв прикриває куди більш важливі моменти. Тут же теми приватизації, відкриття ринку землі, — говорить політолог. – Ще одна причина для позбавлення депутатів недоторканності – отримання контролю за ними. При цьому Офіс президента хоче, насамперед, посилити інструмент впливу на нардепів фракції "Слуга народу". Фракції досить неоднорідній, в якій можливі відцентрові тенденції, як тільки рейтинг представників діючої влади піде вниз. А він піде. Безумовно, треба було одночасно з законопроектом про зняття з депутатів недоторканності, приймати закон про опозицію, про зняття недоторканності з суддів, про імпічмент президента. Поки ж все те, що відбувається виглядає як плани влади з отримання нових інструментів впливу на парламент".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: "Комментарии"
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!