Головна Новини Політика рада Боротьба з офшорами: експерти оцінили ініціативи уряду по подвійному оподаткуванню
commentss НОВИНИ Всі новини

Боротьба з офшорами: експерти оцінили ініціативи уряду по подвійному оподаткуванню

Законопроекти Кабміну про подвійне оподаткування викликали реакцію в експертному середовищі

10 вересня 2019, 11:45 comments2589
Поділіться публікацією:
Боротьба з офшорами: експерти оцінили ініціативи уряду по подвійному оподаткуванню

Кабінет міністрів України збирається направити до парламенту декілька законопроектів про подвійне оподаткування. Опитані виданням "Коментарі" експерти вважають, що подібний крок — удар по офшорах. Але не факт, що це особливо допоможе.

"Ми відправляємо кілька законопроектів у Верховну Раду. Якщо вони будуть прийняті, з кількома країнами — Великобританією, Кіпром, Малайзією ми перейдемо до нового взаємодії по подвійному оподаткуванню", — заявив міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет.

Голова Комітету економістів України Андрій Новак нагадав, що приблизно 45% української економіки перебуває у "тіні". І велика частина – це використання офшорних схем.

"Я давно кажу про необхідність боротися з використанням офшорів нашим бізнесом. І пропоновані новою владою закони – один з механізмів, який може зменшити використання таких схем, — зазначає Андрій Новак. — Інша справа — як буде побудована податкова база. Але це ми зможемо зрозуміти лише тоді, коли відповідні ініціативи оприлюднюють".

Експерт підкреслює, що світова політика рухається в бік знищення офшорних територій як таких. Адже ухилення від податків стало бічем для багатьох країн.

"Але це не швидкий процес, і нам потрібно діяти зі свого боку", — впевнений Новак.

Голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охрименко нагадує, що у нас існує договір про запобігання подвійного оподатковування з багатьма країнами.

"Напрацьована практика, в податковому кодексі це прописано, — зазначає експерт. – Але новий уряд пропонує анулювати правило, що податки сплачуються лише раз. Таким чином нібито борються зі схемами, офшорами. Але це призведе до того, що бізнесмени просто поміняють моделі ухилення від податків і зможуть обійти ці пастки. Будуть використовувати інші офшори. При цьому подібне рішення, як мені здається, завдасть серйозного удару по Україні в рамках міжнародного права. У багатьох країнах будуть судитися з нами, ряд інвесторів (яких і так небагато) віддадуть перевагу покинути нашу країну, щоб не платити більше... Є міжнародна практика, а є внутрішні "хотілки". І останні не можна ставити вище першої".

На думку Охріменка, ідеї, які продукує нова влада, найчастіше показують, що в тому ж уряді не розуміють, як діє реальна економіка.

"Занадто багато фантазій і фантастики", — резюмує експерт.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: "Комментарии"
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!