Головна Новини Політика рада Через скандальний законопроект десятки тисяч українців можуть залишитися без роботи, - експерт
commentss НОВИНИ Всі новини

Через скандальний законопроект десятки тисяч українців можуть залишитися без роботи, - експерт

Якщо в Раді проголосують за новий проект, наша руда стане дорожче російської в 10 разів

4 жовтня 2019, 15:39 comments2588
Поділіться публікацією:
Через скандальний законопроект десятки тисяч українців можуть залишитися без роботи, - експерт

Експерти розповіли про невтішні прогнози щодо скандального законопроекту №1210, який передбачає підвищення  рентної ставки на видобуток залізної руди. За словами фінансового директора групи "Метінвест" Юлії Данкової, наша країна і так не входить у число лідерів з експорту, а може і зовсім стати неконкурентоспроможною порівняно з іншими. Про це повідомляє "Обозреватель".

Так, якщо парламентарі ухвалять законопроект, ми втратимо свою логічну перевагу і не зможемо конкурувати з Росією – прямим суперником по експорту залізорудної сировини в країни ЄС. Юлія Данкова, оперуючи статистичними даними, каже, що по навантаженню на галузь і податкові відрахування у порівнянні з прибутком Україна зараз на сьомому місці з дев'яти країн.

"Куди краще йдуть справи у Китаю і РФ, які видобувають руду, схожу з нашою. Однак у цих країнах податкова ставка набагато нижча", — говорить експерт. Якщо закон №1210 схвалять, податки в Україні настільки злетять, що видобуток руди в нас стане в 10 разів дорожче, ніж в Росії. Більше того, наша сировина буде дорожче австралійської і бразилійскої, що й зовсім викине Україну з перегонів серед країн-експортерів. "Новий законопроект може вивести нашу країну в "лідери" – ми будемо платити в 10 разів більше, ніж наші російські конкуренти, – вважає Данкова. — Як тільки у нас з'являться додаткові витрати в розмірі 6-8 доларів на тонну, ми одразу ж втратимо конкурентну перевагу. Якщо сьогодні Україна ще тримається на плаву за рахунок свого географічного положення, то з прийняттям закону 1210 це вже не зіграє своєї ролі".

Юлія Данкова, виступаючи категорично проти скандального законопроекту, запевняє: якщо його приймуть, гірничодобувні підприємства в нашій країні можуть і зовсім закрити. "Експортувати руду стане невигідно. Можливо, доведеться скоротити виробництво, а разом з тим і робочі місця. Лише в Кривому Розі десятки тисяч людей можуть залишитися безробітними", — попереджає фінансовий директор групи "Метінвест".

До речі, крім підвищення рентної плати за видобуток залізної руди з 8-ми до 10%, законопроект №1210 передбачає збільшити нижній поріг рентабельності залізорудної сировини з 14-25% до подвійної облікової ставки Нацбанку – 33%.

Як раніше повідомляв портал "Коментарі", голосування з даного законопроекту може відбутися вже на цьому тижні.


 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://www.obozrevatel.com
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!