Головна Новини Політика рада Нові тренінги для "Слуг народу": експерти оцінили необхідність проведення
commentss НОВИНИ Всі новини

Нові тренінги для "Слуг народу": експерти оцінили необхідність проведення

Для представників партії "Слуга народу" готують нові тренінги з цифрової грамотності та з декларацій про доходи. Українські експерти поділилися думками щодо навчання депутатів

25 листопада 2019, 13:11 comments1751
Поділіться публікацією:
Нові тренінги для "Слуг народу": експерти оцінили необхідність проведення

Для народних депутатів від "Слуги народу" (СН) планують провести ще один тренінг у Трускавці. Про це повідомив голова партії Олександр Корнієнко, уточнивши, що в програму навчання обов'язково включать пункти цифрової грамотності і пункт про декларування. Експерти розповіли виданню "Коментарі", наскільки такі тренінги ефективні в цілому, і наскільки вони потрібні  партії влади.

"Головне — хто навчає"

Політичний експерт Світлана Кушнір впевнена, що будь-які ініціативи, що об'єднують колектив  — хороші.

"Крім Трускавця 2.0 (який, як бачимо з загального настрою у фракції — вкрай необхідний), тимбилдинг та експрес-лікбез для СН готові провести і американці, — зазначає політексперт. — Так, днями делегація українських парламентаріїв побувала в США, де зустрічалася з групою дружби з Україною (це більше трьох десятків конгресменів). Народні депутати фракції "Слуга народу" в рамках програми обміном Open Worl провели сім зустрічей з американськими колегами — представниками обох палат. Зазначалося, що в осяжному майбутньому команда програми обміном Open World планує організувати приїзд до США всіх новообраних депутатів Верховної Ради. Двотижнева програма буде складатися з навчальних лекцій, зустрічей, обміну досвідом з конгресменами і співробітниками комітетів Конгресу у Вашингтоні".

Світлана Кушнір підкреслює, що вчитися в інформаційну епоху — невід'ємна частина розвитку.

"Отже, нехай вчаться — це до добра, — вважає експерт. — Головне ж — хто вчить! Будемо сподіватися, що це будуть достойні наставники".

"Досвіду багато не буває"

Експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики Владислав Дзівідзінський сам неодноразово був учасником таких тренінгів. В тому числі в якості тренера.

"За довгі роки знаю, що такі речі ефективні навіть для досвідчених політиків. Досвіду не буває багато, знання завжди допомагають. І це актуально для будь-якої політсили. Особливо для нинішньої влади, де є вкрай недосвідчені люди, — зазначає експерт УИАМП. — Компенсувати відсутність досвіду можна (і потрібно) з допомогою освітніх проектів. Сподіваюся, така зустріч стане для СН таким компенсатором".

Дзівідзінський нагадує, що у партії влади безліч проблем: від приватних секс-скандалів до глобального питання відкриття ринку землі, не узгодженого з суспільством.

"Все це б'є по рейтингах, особливо по рейтингу президента, який уособлює владу, — підкреслює експерт. — Щоб припинити цю швидку і негативну тенденцію дискредитації президента і всієї влади, необхідно терміново проводити роз'яснювальну роботу. Цифрова грамотність на примітивному рівні – це вміння ховати свої смартфони так, щоб вони не ставали причинами скандалів. Не попадатися на вудку пранкерів... А в більш глобальному сенсі, думаю, учасникам зустрічі будуть розповідати про державу в смартфоні".

"Помилки в деклараціях — ризики для всієї партії влади"

Вкрай важливим, вважає Дзівідзінський, і питання декларацій, які, за словами лідера СН, мають намір обговорити на зустрічі.

"Рівень економічної та юридичної грамотності більшості нардепів СН — досить низький. І якщо вони телефоном користуватися не вміють, то навряд чи вміють грамотно скласти декларацію, щоб не було потім проблем з антикорупційними органами, — вважає експерт. – На відміну від досвідчених політиків тип Порошенко і Тимошенко, в штатах команд яких є серйозні юристи, нардепи від СН можуть допустити в деклараціях такі помилки, які будуть чреваті для всієї партії влади".

Дзівідзінський впевнений, що така зустріч (як своєрідний "розбір польотів") повинна була відбутися набагато раніше.

"І взагалі подібні зустрічі варто проводити частіше, — говорить експерт. — Через те, що представники влади на різних рівнях не можуть діяти злагоджено, з'являються сумніви, що вони взагалі не розуміють, що роблять. Є явні проблеми з прогнозуванням дій. Потрібні системність і послідовність. А відсутність взаєморозуміння всередині політсили загрожує неефективною законотворчою діяльністю. Проблеми всередині монобільшості загрожують розпадом фракції, після чого можлива парламентська криза і чергова політична дестабілізація. Все це навряд чи дозволить Україні нормально розвиватися. Так що  проблеми всередині партії влади потрібно вирішувати якомога швидше. І в цьому сенсі запланована зустріч – позитивний сигнал".

Народний депутат України VI і VII скликань, голова Центру дослідження політичних цінностей Олесь Доній вважає, що партійні, як власне і всі корпоративні тренінги – корисні, якщо дозволяють:

а) підвищити рівень кваліфікації,

б) подружити колектив,

в) виявити лідерські та інтелектуальні здібності учасників.

"У даній ситуації є ще два нюанси, — продовжує Доній. — Перший — кваліфікація лекторів. Якісний лектор буде сприяти розвитку учасників, неякісний може сприяти деградації. Другий — у випадку з "Слугою народу" одних тренінгів не вистачить. Вже очевидно, що слід ставити питання про часткову ротацію команди, і думати, яким чином це можна здійснити".

Нагадаємо, перша "школа депутата" для представників СН відбулася в липні 2019 року також в Трускавці. Тоді на тренінг приїжджало 246 осіб.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!