Головна Новини Політика рада Гендерна квота і прохідна «дев'ятка»: у «Слуги народу» пояснили прийнятий виборчий кодекс
commentss НОВИНИ Всі новини

Гендерна квота і прохідна «дев'ятка»: у «Слуги народу» пояснили прийнятий виборчий кодекс

За словами глави партії «Слуга народу» Олександра Корнієнка, за новим кодексом місцеві вибори у 2020 році відбуватимуться частково за пропорційною системою

19 грудня 2019, 14:38 comments1843
Поділіться публікацією:
Гендерна квота і прохідна «дев'ятка»: у «Слуги народу» пояснили прийнятий виборчий кодекс

Новий виборчий кодекс прибирає ознаки закритості та є консенсусним рішенням, вважає глава партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко. Про це інформує парламентський кореспондент "Коментарів".

"Будь-які наступні вибори до Верховної ради – позачергові чи чергові — будуть відбуватися за пропорційною системою. Будь-які вибори місцеві, зокрема місцеві вибори 2020 року, частково будуть відбуватися за пропорційною системою, а частково — за системою багатомандатної мажоритарної системи, яка теж близька до пропорційної. Адже всі ці системи є пропорційними системами з відкритими списками", — розповів Корнієнко.

За словами парламентаря, оновлений виборчий кодекс має низку переваг.

"Систематизовано і дуже правильно виписане питання щодо роботи виборчої комісії, врегулювання питань агітації, фінансування більш прозоро виписано, — розповідає нардеп. — Багато змін точкових, які дозволять більш системно підійти до вирішення питань різних, пов'язаних з недобросовісною інформацією від кандидатів і можливістю зняття їх з реєстрації. Прописано питання навчання, підготовки членів виборчої комісії, врегулювання правильних відносин між спостерігачами та виборчими комісіями".

А ось пропоновані президентським вето так звані гендерні квоти вдалося втілити лише частково.

"Наприклад, якщо кандидата знімають з перегонів, то неможливо його замінити тією ж статтю. Але ми врахували питання гендерної рівності у так званій "дев'ятці", яка автоматично проходитиме за результатами голосування. Це працює лише на парламентських виборах: кожна партія матиме дев'ять людей, які автоматично проходять, незалежно від думки виборців. І серед цих дев'яти людей будуть три особи однієї статі", — сказав Корнієнко. Таким чином хочуть збільшити доступ жінок до політики.

Раніше "Коментарі" писали, що Верховна Рада ухвалила Виборчий кодекс з поправками президента Володимира Зеленського.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!