Головна Новини Політика рада Під стінами Верховної Ради провели акцію за очищення української економіки від "кишенькових банків"
commentss НОВИНИ Всі новини

Під стінами Верховної Ради провели акцію за очищення української економіки від "кишенькових банків"

На думку протестувальників, прийняття так званого антиколомойского закону дозволить відносити "кишенькові банки" з об'ємом регулятивного капіталу 50% і менше до неплатоспроможних

14 травня 2020, 21:43 comments2061
Поділіться публікацією:
Під стінами Верховної Ради провели акцію за очищення української економіки від "кишенькових банків"

В день голосування за "антиколомойский" закон біля будівлі Верховної Ради України пройшла акція протесту. Активісти виступили з вимогою очистити економіку України від так званих кишенькових банків, створених з метою легалізації незаконних доходів і проведення фінансових операцій за злочинним исхемами. Про це повідомив політолог Андрій Золотарьов на своїй сторінці в Faceobook.

Як написав експерт зі слів протестувальників, насамперед мова йде про такі банки, як "Акордбанк", "РВС Банк", "Банк Альянс" та інші.

"Взяти хоча б "РВС Банк". Він був створений в кінці серпня 2015 року на базі неплатоспроможного "Омега банку", а вже у вересні 2015 року НБУ встановив, що він підлягає ліквідації! Однак суд заблокував це рішення. Як наслідок – у відношенні "РВС Банку" неодноразово фіксувалася незаконна діяльність, що завдає значної шкоди економіці країни. І ніхто не поніс за це відповідальності", — процитував Золотарьов активістів.

Як приклад вони наводять ситуацію, що виникла в квітні 2020 року – після того, як суд відмовив банку у заяві про забезпечення позову про скасування штрафу в 3 млн гривень, накладеного на нього Нацбанком України у березні серед іншого за "неналежне запобігання легалізації кримінальних доходів/фінансування тероризму".

"Крім того, в липні 2019 року цей банк своєчасно не повідомив про операції з ОВДП на суму понад 100 млн гривень. А трохи раніше – в квітні – НБУ оштрафував його на 3 млн гривень за здійснення ризикової діяльності у сфері фінансового моніторингу. І взагалі НБУ штрафує установу вже цілих 2 роки, що однозначно свідчить про те, що вона знаходиться на межі банкрутства", — уточнили активісти.

При цьому протестувальники відзначили: прийняття закону дозволяє відносити подібні "РВС Банку" установи, у яких обсяг регулятивного капіталу становить 50% і менше, до неплатоспроможних – "А у все того ж "РВС Банку" цей капітал нестабільний, оскільки основне джерело його формування – заставне майно. А основні об'єкти майна взагалі знаходяться в судах".

"Країна потребує очищення від "кишенькових банків", які буквально вбивають нашу економіку. І цей закон дозволить нарешті повноцінно запустити реформу банківського сектора", — підсумували активісти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!