Головна Новини Політика Скандали.Політика Журналіст озвучив сім помилкових тез про поля Павелка
commentss НОВИНИ Всі новини

Журналіст озвучив сім помилкових тез про поля Павелка

Спортивний журналіст Валерій Новобранець підкреслив, що футбольні поля будувалися не Андрієм Павелком, а місцевими владами, які виконували відповідну державну програму

8 квітня 2020, 17:45 comments2445
Поділіться публікацією:
Журналіст озвучив сім помилкових тез про поля Павелка

У так званій справі про будівництво міні-футбольних полів в Україні, іменованих у ЗМІ також "полями Павелка", є маса маніпуляцій. Більш того, така ситуація провокується спеціально, і однозначно, комусь вигідна. Такого висновку прийшов спортивний журналіст К1 Валерій Новобранець, який проаналізував дані і виділив сім фактів недостовірної інформації, озвученої щодо цієї історії, виклавши їх в пості на сторінці Facebook.

Недостовірна інформація №1, за словами журналіста, полягає в гучному затвердженні того, що "Павелко вкрав 1 мільярд 250 мільйонів гривень", пише Новобранець і аргументує чому.

"По-перше, така сума повинна була бути виділена за два роки на будівництво всіх футбольних полів та майданчиків. Половина з держбюджету через Мінрегіон і половина – безпосередніми замовниками з місцевих бюджетів. За фактом на початок нинішнього року Мінрегіон профінансував зі свого боку по всій країні 660 проектів з 760 запланованих. Практично всі з них вже побудовані... тобто теза "вкрав 1 мільярд 250 мільйонів" розрахована лише на некомпетентних людей, які поняття не мають, як фінансується будівництво майданчиків", — зазначив він, апелюючи до "динамівського" прес-секретаря Сергія Васильєва, який колись розповсюджував саме такий теза про полях.

Більш того, як підкреслює Новобранець, сам Павелко "до будівництва цих полів має таке ж відношення, як і, скажімо, Артем Франков або Костянтин Андріюк" (відомі спортивні журналісти, — ред.). Тому що Програма — державна. Відповідно, кому будувати і де купувати покриття — вирішували на місцях місцеві керівники, які сьогодні і несуть відповідальність за використання коштів, підсумував Новобранець.

Неправдивою інформацією №2 журналіст називає твердження про те, що "всі гроші за державною програмою були перераховані Українській асоціації футболу (УАФ), яка потім нібито розподіляла їх за регіонами".

Ця інформація абсолютно не відповідає дійсності, підкреслює Новобранець і нагадує, що кошти на будівництво футбольних майданчиків по всій країні у співвідношенні 50 на 50" виділилися Мінрегіонбудом та місцевими бюджетами (міст, сіл, селищ). Через УАФ жодної гривні навіть транзитом не проходило.

Недостовірна також інформація №3, як пише Новобранець, про те, що "всі підрядники заносили "відкати" в УАФ особисто Павелку".

"660 побудованих по всій країні майданчиків за державною програмою – це, приблизно, 400 населених пунктів та близько 300 підрядників. Як можна з ними з усіма домовитися? Якщо б хоч один знайшовся, то Дмитро Гордон, Костянтин Андріюк та Артем Франков напевно б зробили з ним не одне інтерв'ю", — іронізує Новобранець.

Також, як зазначив Новобранець, Павелко і УАФ не будували всі футбольні майданчики в Україні. Затвердження зворотного — це неправдива інформація №4, пояснив він.

"Насправді завод ФФУ, точніше — дочірня компанія заводу "ФФУ Продакшн" — будувала лише 66 майданчиків у Києві... і побудувала! Всі! До речі, з урахуванням економії близько 12 мільйонів гривень на всьому цьому проекті, загальна вартість майданчика вийшла в районі мільйон двісті. Що ж робити з тими, хто будував у регіонах за півтора? Не судити, а відразу розстрілювати?", — написав він, додавши посилання на підтвердження своїх слів

Нібито маніпулятивна, за словами Новобранця, інформація №5 – теза про те, що "будівельні фірми отримали 100% передоплати", пише Новобранець. І повторює, що фінансування йшло будівельним компаніям, які обиралися на місцях.

"...як правило, роботи починалися, коли Мінрегіон перераховував свої 50 відсотків. Тобто свої 50 відсотків держава, в межах своєї ж державної програми передавала на місця, потім ще 50 відсотків доплачували з місцевого бюджету. Хоча тут нерідко виникали нюанси. Хороший приклад – ситуація в Києві. Київрада взяла і перенесла терміни здачі майданчиків, які будує фірма, яка не має до "ФФУ-Продакшн" жодного відношення, з вересня 2019 на вересень 2020, пославшись на проблеми з фінансуванням. І зараз активно намагається встигнути їх побудувати. Вийде? Не факт! Зовсім нещодавно Київрада через коронавірус перерозподілила міський бюджет і розвиток спортивної інфраструктури буде істотно скорочено. І не факт, що ці майданчики і в цьому році будуть добудовані. Винен в цьому буде Павелко, ФФУ Продакшн або вся УАФ?", – пояснив журналіст.

Він також зазначив, що саме на ці, недофінансовані Києвом, і тому поки недобудовані майданчики народний обранець з ОПЗЖ Григорій Мамка накинувся з камерами телеканалів, які де-факто належать іншому представнику ОПЗЖ.

Помилковість тези №6 полягає в тому, що "майданчики повинні коштувати набагато дешевше, ніж півтора мільйона, які на них виділяли". За словами Новобранця, цю тезу дуже любить використовувати журналіст Артем Франков.

"Міркування людини, яка навряд чи сходу зможе пояснити, чим відрізняються щебінь і відсів, використовувані при будівництві футбольних майданчиків. Дорого, кажете, півтора мільйона гривень? Ну так побудуйте подібну на Грушевського, 3, на базі в Конча-Заспі, на Салютній, 35 і покажіть, скільки це коштує реально. Чого ж пустослів'ям займатися?", — зазначив Новобранець.

Нарешті, недостовірною інформацією №7 він назвав твердження про те, що будувати завод ФФУ Продакшн нібито не було необхідності, "так як УЄФА виділяє гроші на будівництво майданчиків".

Дійсно, в УЄФА є програма допомоги національним асоціаціям "Хет-трик", уточнив Новобранець, однак ці гроші стали виділятися не тільки в останні роки.

"Куди вони поділися раніше – тема окремої розмови. А краще б – розслідування. По-друге, цих коштів однозначно не вистачило б для повномасштабної реконструкції футбольної інфраструктури в країні. Саме тому Виконком УАФ (тоді ще – ФФУ) проголосував за виділення коштів національної асоціації на будівництво заводу. Серед тих, хто голосував "за" був і Артем Франков, який зараз дивним способом завдяки виключно шкурним обставинам "прозрів". А рішення правильне! Завод дає на свою продукцію гарантію. Не рік і не два, а вісім років. Хто, скажіть, буде відповідати за дешеве китайське барахло, яке купили за ціною продукції ФФУ Продакшн, але воно вже посипалося? Адже ще два роки не пройшло, як в Україні з'явились перші майданчики з цієї державної програми. Порахуємо, скільки буде коштувати заміна покриття і що, зрештою, дешевше? Один раз купити якісне покриття, або кілька разів – дешеве... Гордон, Франков, Андріюк – ви ж великі економісти, судячи з ваших міркувань на цю тему... Ваша думка?", — поцікавився Новобранець.

Підсумовуючи свій пост, журналіст уточнив, що пред'явлене директору ФФУ Продакшн Андрію Бондаренко, підозра вже зазнало фіаско.

"...Якщо версія Сергія Васильєва підтвердиться, і депутати з ТСК таки натиснули на прокуратуру і хтось там виписав необґрунтовану підозру, то за це теж треба буде відповідати. Поки що констатуємо, що у сторони обвинувачення з самого початку щось пішло не так... Замість арешту під заставу в сто мільйонів гривень у Бондаренка просто відібрали закордонний паспорт і... відпустили. Закордонний паспорт зараз кожному з нас, звичайно, дуже потрібен. У мене досить скромні юридичні пізнання. Але в моєму уявленні, якщо прокуратура просить арешт під заставу, а суд дає "особисте зобов'язання", то це фіаско сторони обвинувачення. Чи профнепридатність представника прокуратури. Як хочете...", — резюмував Новобранець.

Нагадаємо, раніше в НАБУ і ГПУ офіційно повідомляли, що кримінальних справ щодо будівництва полів проти президента УАФ Павелко в їх виробництвах немає.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!