Головна Новини Прес-реліз 2020 "Діалог про майбутнє": США пообіцяли зберегти санкції проти Росії, але вимагають позбутися корупції
commentss НОВИНИ Всі новини

"Діалог про майбутнє": США пообіцяли зберегти санкції проти Росії, але вимагають позбутися корупції

Неурядовий двосторонній форум пройшов 1-5 березня.

5 березня 2020, 19:39 comments3716
Поділіться публікацією:
"Діалог про майбутнє": США пообіцяли зберегти санкції проти Росії, але вимагають позбутися корупції

"Санкції, але спочатку позбавтеся від корупції" — саме такий лейтмотив пролунав на зустрічі української делегації з представниками американського політичного істеблішменту, де обговорили ряд важливих питань, що стосуються перспективи взаємовигідного співробітництва у рамках "Діалогу про майбутнє Україна-США" 2 березня у Вашингтоні.

На зустрічі з представниками офісу конгресмена Вiльяма Кітінга, Лією Нодвин — експертом з питань Євразії, енергетики і навколишнього середовища, було обговорено кілька актуальних проблем.

Дискусію модерувала Одарченко Катерина — голова української делегації, політичний експерт, ініціатор створення політичної партії "Національна платформа", президент Інституту демократії і розвитку "Polita", автор книги-бестселера "Гра у вибори".

В форматі діалогу предметно обговорювалася проблема шляхів мирного врегулювання військового конфлікту в Луганській та Донецькій областях України та думка американських політиків щодо оптимальних шляхів завершення цього протистояння.

Народний депутат ХІІІ скликання Ігор Шурма та депутат Київської обласної ради Олег Кіщук у своїх виступах і питаннях зазначили, що на зміну неефективному Мінському формату необхідно відновлювати співпрацю в рамках Будапештського меморандуму, адже серед підписантiв є також, крім Франції та Німеччини, ще й США з Великобританією. Зокрема, Олег Кіщук зазначив: "Чи готові США виконувати свої зобов'язання щодо забезпечення територіальної цілісності України"?

Лія Нодвин зазначила, що в цьому ключі офіційний Вашингтон нещодавно продовжив санкції проти Росії, і вони будуть збережені до повного виведення російських окупаційних військ з території України. За її словами, політики США виступають проти анексії Криму і ніколи не визнають приналежність півострова Росії.

При цьому Лія Нодвин також підкреслила, що для американських політиків надзвичайно важливим і показовим індикатором є прогрес реформ в Україні, а також результати боротьби з корупцією. Це чутливе питання, оскільки американські політики очікують хороші новини з України з подолання корупції та припинення розкрадання бюджетних коштів.

Було відзначено, що американське фінансування антикорупційних органів не дало практично ніякого результату, зате вони самі стають фігурантами корупційних скандалів. Неефективність їх роботи свідчать "притягнуті за вуха" справи в Укроборонпромі, де замість реальних злочинців намагаються "притягнути до відповідальності" Павла Барбула — екс-главу ДП "Спецтехноекспорт" за виплати комісійних лобістам наших компаній на зовнішніх ринках, хоча всi виплати здійснювалися відповідно до офіційно підписаних договорiв, а за час свого керівництва залучив на оборонні підприємства понад 500 млн доларів, за що навіть був відзначений Головою ДП "Укроборонпрому" Айварасом Абрамавичусом.

Також, в даному контексті, можемо згадати таємниче відвідування Адміністрації Президента Ситником тощо.

picture

Активну участь у дискусії взяли екс-депутат міської ради Кривого Рогу Сергій Сміливий, засновник і виконавчий директор Благодійного фонду "Безпечне небо" Анна Міщенко, керуючий партнер групи компаній "Рост" Олена Сибірякова, правозахисник, публіцист і журналіст Андрій Бузаров, український журналіст, засновник громадської організації "Стоп корупція" Роман Бочкала, директор готелю "Київ" Вікторія Хмара.

Вільям Кітінг — політик-демократ, конгресмен, який з 2011 року є представником 9-го округу штату Массачусетс в Палаті представників Конгресу США. Кітінг ріс як політик, відстоюючи питання кримінального правосуддя в законодавчих зборах штату, перш ніж стати окружним прокурором (DA) округу Норфолк, де він працював три терміни поспіль до обрання в Конгрес. Конгресмен Кітінг є старшим членом Палати представників, який працює як в комітеті закордонних справ, так і в комітеті з питань Збройних служб. Зараз він працює головою підкомітету Європи, Євразії, енергетики і навколишнього середовища Комітету у закордонних справах Палати представників. Результатами своєї роботи він заслужив репутацію одного з провідних експертів у сфері національної безпеки і зовнішньої політики Конгресу США. Кітінг обґрунтував рішення Конгресу щодо посилення безпеки периметра в аеропортах США.

CEO авіакомпанії МАУ Євген Дихне запитав, чи готові Сполучені Штати інвестувати кошти в карго-термінал у Міжнародному аеропорту "Бориспіль" у контексті розвитку авіаційної інфраструктури України. Представники офісу зазначили, що якщо є економічно обґрунтовані проекти в цієї області та надана реальна аналітика по країні, то вони готові до розгляду даного питання, адже головна проблема наших проектів в тому, що ми мало надаємо саме аналітичної інформації та обґрунтування їх реалізації.

Директор судноплавної компанії та депутат Херсонської обласної ради Василь Федін досить критично охарактеризував ефективність реформ медичної системи антикорупційних органів, які здійснювалися і здійснюються в тому числі за рахунок коштів, виділених Сполученими Штатами.

picture

"Діалог про майбутнє: Україна-США" — це двосторонній українсько-американський експертний неурядовий форум, який протягом 1-5 березня проходить в США під егідою Інституту демократії і розвитку "Polita", а також консалтингової компанії SIC GroupUkraine.

Офіційним партнером заходу є BASECapitalManagement, офіційним перевізником — Міжнародні авіалінії України (UkraineInternationalAirlines).

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!