Верховний суд роз'яснив, в якому випадку водій може не пред'являти права патрульним

Поліцейські повинні врахувати зазначену позицію Верховного суду і припинити практику безпідставних зупинок

Водій має повне право відмовити на прохання патрульної поліції надати водійські права у разі мотивованих обґрунтувань. Відповідне рішення прийняв Верховний суд України за позовом українського автолюбителя, повідомляє "Дорожній адвокат" на своїй сторінці в Facebook.

Суд підкреслив: якщо інспектором не були надані докази вчинення водієм порушень, в результаті яких у інспектора виникло право вимагати документи на транспортний засіб, постанова поліції має бути визнана незаконною і негайно скасована.

Причиною подачі позову став нещодавній інцидент на трасі, коли поліцейські зупинили автомобіль нібито за забруднений номерний знак. Проте водій відмовився пред'явити документи через відсутність, на його думку, складу правопорушення. В результаті інспектори оштрафували водія на 425 грн за відмову пред'явити документи.

Свою відмову водій мотивував тим, що обов'язковими для виконання є лише законні вимоги співробітника поліції, однак підстав для перевірки документів у інспектора не було, оскільки водій не порушив правила дорожнього руху.

Розглянувши дану справу, поліцейські повинні врахувати зазначену позицію Верховного суду і припинити практику необгрунтованих зупинок.

Як раніше повідомляли "Коментарі",у Харкові чоловік намагався підкупити патрульних.