Уряд виділив мільярд гривень на первинну медичну допомогу

Кабінет міністрів України перерозподілив кошти на оплату послуг в медичних закладах первинної медичної допомоги

24 липня 2019 року Кабінет міністрів України затвердив постанову, згідно з якою додатково 1 млрд грн. на оплату послуг отримають медичні заклади первинної медичної допомоги, в яких працюють сімейні лікарі, терапевти та педіатри. Про це повідомляє "Урядовий портал".

У Кабміні зазначили, що понад 28 млн українців обрали свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра для своїх дітей.

Вперше кожен українець отримав можливість вільно обирати сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів. Згідно з опитуванням соціологічної групи "Рейтинг", 70% опитаних задоволені фахівцем, якого вибрали.

Всі комунальні заклади первинної допомоги перейшли на фінансування за принципом "гроші йдуть за пацієнтом" - тепер вони отримують кошти за послуги, які надають пацієнтам. Дохід залежить від обсягу роботи.

Нагадаємо, що в 2020 році запрацює програма медичних гарантій, в яку увійдуть послуги первинної, спеціалізованої амбулаторної, стаціонарної медичної допомоги, а також екстрена, паліативна та реабілітаційна допомога. А медичні установи всіх рівнів перейдуть на модель фінансування Національна служба здоров'я згідно із Законом "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення".

Програма медичних гарантій буде прийнята Верховною Радою разом з Державним бюджетом. Зараз команди МОЗ України та НСЗУ активно працюють над розробкою програми.

Раніше "Коментарі" повідомляли про те, що лікарі визначили головну причину слабкого імунітету.