Вчені знайшли спосіб, як заряджати гаджети від тепла людського тіла

Вчені знайшли матеріал який можна застосовувати для зарядки мобільних пристроїв без джерела живлення

Колектив вчених кафедри Функціональних наносистем і високотемпературних матеріалів НИТУ "Місіс" спільно з колегами з Технологічного університету Лулело (Швеція) і Єнського університету ім. Фрідріха Шиллера (Німеччина) створили перший матеріал для зарядки мобільних пристроїв без додаткового джерела живлення .

Зробивши браслет для годинника або чохол для мобільного телефону з такого полімеру, можна буде живити пристрої на постійній основі, без додаткового джерела електроенергії від тепла людського тіла, зазначають вчені.

Термоелектричні матеріали – хімічні сполуки або сплави металів, які здатні конвертувати тепло в електроенергію через різницю температури в місцях приєднання до пластини провідників. Цей ефект був відкритий ще в 1821 році німецьким фізиком Томасом Зеебеком.

В останні роки вчені почали шукати альтернативу термоелектрикам на основі сплавів – і знайшли її у полімерних матеріалах. Такі матеріали працюють навіть при кімнатній температурі, нетоксичні, мають низьку теплопровідність (мінімізують розсіювання отриманого тепла назовні.

За словами учасника наукової групи з боку НИТУ "Місіс", кандидата фізико-математичних наук, Хабіба Юсупова, при таких характеристиках матеріалу, вироби з нього будуть здатні перетворювати навіть тепло людського тіла (на контрасті з кімнатною температурою) в корисну електроенергію.

Раніше "Коментарі" повідомляли про те, що вчені розповіли як музика дозволяє визначити рівень інтелекту людини.