Головна Новини Суспільство події Нацполиція зафіксувала порушення на мітингу, що організувала Жанара Ахметова
commentss НОВИНИ Всі новини

Нацполиція зафіксувала порушення на мітингу, що організувала Жанара Ахметова

У ЗМІ публікувалася інформація про затримання в ході акції Жанари Ахметової, що ставить під сумнів доцільність проведення мітингу в центрі Києва в період виборчої кампанії

6 серпня 2019, 15:00 comments1284
Поділіться публікацією:
Нацполиція зафіксувала порушення на мітингу, що організувала Жанара Ахметова

Проведена 19 липня в центрі Києва "Акція солідарності з жінками Казахстану", що була організована Жанарою Ахметовою, яку пов'язують із екс-власником БТА Банку Мухтаром Аблязовим, завершилася скандалом. Співробітники Національної поліції склали протокол за фактом злісної непокори законному розпорядженню або вимозі поліцейського з охорони громадського порядку.

Раніше українські ЗМІ повідомляли про порушення, зафіксовані правоохоронцями на Майдані Незалежності в ході проведення акції. Зокрема, публікувалася інформація про затримання, що ставить під сумнів доцільність проведення мітингу в центрі Києва в період виборчої кампанії.

У своїх матеріалах ЗМІ посилалися на експертів, на думку яких, характер проведення акції та її ставлення організаторів до законів України свідчать про спробу дестабілізації політичної ситуації в Києві напередодні дня парламентських виборів.

Варто відзначити, що Жанара Ахметова, яка перебуває в Україні останні два роки, була засуджена в Казахстані до семи років позбавлення волі за звинуваченням у шахрайстві з квартирами.

У березні цього року Державна міграційна служби України повторно відмовила Ахметовій в наданні статусу біженця, якого вона домагається під приводом "політичних переслідувань" нібито у зв'язку з її публікаціями у справі Аблязова в Казахстані. Українські ЗМІ неодноразово піддавали сумніву джерела фінансування правозахисної діяльності Ахметовою в Києві, пов'язуючи їх з олігархом.

Нагадаємо, Мухтар Аблязов був оголошений в розшук у 2009 році після проведеної урядом Казахстану націоналізації БТА Банку. Причиною націоналізації був передбанкрутний стан кредитної установи, на який припадало близько 25% всієї платіжної системи країни. Після націоналізації Аблязов емігрував і також просив політичний притулок – спочатку у Великобританії, а пізніше – у Франції.

Його екстрадиції домагається Казахстан, де Аблязов заочно засуджений до 20 років позбавлення волі з конфіскацією майна за розкрадання та виведення з країни 7,5 млрд дол., а також Росія, де йому інкримінують махінації на 5 млрд дол. Крім того, претензії на 400 млн дол. до нього має Україна. За фактами незаконного виведення коштів з БТА Банку та їх легалізації Нацполиція України веде ряд кримінальних проваджень.

Наприкінці 2018 року Аблязов був засуджений казахстанським судом до довічного ув'язнення за обвинуваченням в організації умисного вбивства свого колишнього ділового партнера — глави БТА-банку Єржана Татішева.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!