Головна Новини Суспільство Наука та освіта Науковці знайшли спосіб виростити нові зуби
commentss НОВИНИ Всі новини

Науковці знайшли спосіб виростити нові зуби

Технології вчених вже змогли сформолювати нові зуби

6 серпня 2019, 22:57 comments2735
Поділіться публікацією:
Науковці знайшли спосіб виростити нові зуби

Наукове відкриття, що допоможе вирощувати коріння зубів. Дослідники з Університету Південної Каліфорнії (США) виявили, що епігенетична регуляція може контролювати формування і ріст коренів зубів.  Епігенетичні фактори ґрунтуються на змінах в експресії генів, вчені вже давно досліджують їх, сподіваючись глибше зрозуміти причини багатьох важких захворювань.  Але в цьому випадку результат вийшов вкрай незвичайним, — зазначив автор.

 Вивчаючи корінні зуби неандертальців, вчені з'ясували, що вони мали більш довгий кореневої ствол, який до того ж руйнувався значно пізніше, ніж у сучасних людей. Ймовірною причиною може бути вплив раціону і фізичних вправ на певні білки, які включають і вимикають ряд генів, припустили вони.

 Вчені вирішили вивчити, що станеться з корінними зубами мишей без білка Ezh2, який допомагає формуванню кісток лицьового черепа.  Вони виявили, що Ezh2 і інший білок під назвою Arid1 повинні перебувати в рівновазі, щоб зуб виріс здоровим і правильно примикав до кістками черепа.  Тепер вони впевнені, що баланс білків може сприяти зростанню коренів зубів не тільки у гризунів.

Автор дослідження Чаї Ян пояснив, що  епігенетичні регулятори важливі як самі по собі, так і за рівнем своєї активності, оскільки дисбаланс може призвести до різних проблем і захворювань, — Головною метою вчених є вирощування повноцінного зуба, однак цей процес дуже тривалий.  На нинішньому етапі зусилля команди, в першу чергу, спрямовані на регенерацію кореня людського зуба, щоб в подальшому на нього можна бути закріпити коронку для відновлення зубного ряду.

 Інша група вчених також проводила експерименти з гризунами та виявила ще один спосіб для потенційної регенерації зубів.  Їх технологія вже допомогла сформувати нові зуби.

Як раніше повідомляло видання "Коментарі", перегляд соцмереж з ранку шкодить здоров'ю.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!