Головна Новини Суспільство події "Арешт Пашинського": експерти передбачили, хто буде наступним
commentss НОВИНИ Всі новини

"Арешт Пашинського": експерти передбачили, хто буде наступним

Серед політологів існує думка, що "справа Пашинського" призведе і до "справи Порошенка"

8 жовтня 2019, 14:47 comments7224
Поділіться публікацією:
"Арешт Пашинського": експерти передбачили, хто буде наступним

Печерський районний суд Києва обрав народному депутату VIII скликання Сергію Пашинському ( "Народний фронт"), якого підозрюють у заподіянні громадянину тяжкого тілесного ушкодження (справа було 31 грудня 2016 року), запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Юрист Андрій Портнов, з зусиллями якого пов'язують відновлення справи проти Пашинського, обіцяє, що така ж доля чекає п'ятого президента України Петра Порошенка. Експерти оцінили для видання "Коментарі" перспективи "справи Пашинського".

Експерт з питань антикризового управління, юрист адвокат Михайло Гагаркін звертає увагу на те, що захищати Пашинського взявся відомий адвокат Андрій Федур.

"Це дуже сильний фахівець. Так що справа може розвалитися, як це вже бувало не раз при слабкій доказовій базі, — зазначає Гагаркін. — Не здивуюся, якщо ми станемо свідками чергового" холостого пострілу "з серії полякали — відпустили. Принаймні, такі висновки можна зробити, вивчивши матеріали, які є у відкритому доступі ".

На думку юриста, якби стояла задача реально залучити Пашинського до відповідальності, можна було б розкручувати більш "смачні" справи — по "Укроборонпрому", армії, закупівлі озброєнь, наприклад.

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала також звертає увагу на те, що прізвище Пашинського спливала в куди більш гучних справах, в тому числі щодо корупції в "Укроборонпрому".

"Нинішня справа — не зовсім те, чого чекають. Але певний позитив для нової влади в тому, що відбувається є, — підкреслює Бала. — У той же час, якщо Пашинський буде виправданий, це в якійсь мірі буде ударом по новій владі, яка обіцяла "садити". Що стосується погроз з боку Портнова, то у нього, схоже, така роль — лякати представників минулої влади. Є певні особисті мотиви. Але рішення — відкривати справи чи ні, так само як винесення вироків — повинні залежати не від бажань Портнова або кого-то ще, а від наявності відповідних д казательств ".

Глава Інституту публічної політики та консалтингу, політичний консультант Сергій Биков наголошує на важливості того, що суд обрав саме арешт як запобіжний захід.

"Та й сама справа є самим доказовим. До справи про нанесення тілесних ушкоджень вкрай складно притягнути за вуха політику, — підкреслює він. — Є куля, є простреленою нога, є пістолет. Тут все ясно".

Биков упевнений, що з Пашинським проведуть бесіди, щоб він дав свідчення проти Порошенка. Він також не виключає, що ми побачимо екс-президента на лаві підсудних.

"Головне, щоб вироки і по Пашинського, і по Порошенко, і по іншим представникам колишньої влади були законними і справедливими, — підкреслює експерт. — Для цього потрібно підвищувати незалежність судових органів. Зараз, за ​​даними Всесвітнього економічного форуму, Україна посідає 117 місце з 141 країни за рівнем незалежності судів. Це дуже погано ".

Нагадаємо, вчора портал "Коментарі" повідомляв, що Печерський районний суд відправив екс-нардепа Сергія Пашинського в СІЗО за підозрою в умисному тяжкому тілесному ушкодженні людині.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!