Головна Новини Суспільство події ТЕМА ДНЯ. Україна в тумані: переполох в Мережі, частинки пилу в повітрі і допустимі межі
commentss НОВИНИ Всі новини

ТЕМА ДНЯ. Україна в тумані: переполох в Мережі, частинки пилу в повітрі і допустимі межі

Україну оповив густий туман. Громадськість думає, що це дим від горіння листя, але гідрометеорологи заспокоюють і говорять про сезонне явище

22 жовтня 2019, 15:25 comments3416
Поділіться публікацією:
ТЕМА ДНЯ. Україна в тумані: переполох в Мережі, частинки пилу в повітрі і допустимі межі

Осінь в Україну принесла типовий для цієї пори року густий туман. Разом із тим громадськість стурбувала інформація, яка активно поширюється в соціальних мережах, мовляв, у нашій країні нібито зафіксований найвищий показник забруднення атмосферного повітря оксидом вуглецю. Причиною цієї проблеми називають спалювання листя і горіння торфовищ. Портал "Коментарі" розібрався, що ж все-таки нависла над Україною.

Паніка в Мережі

Протягом кількох днів у соціальних мережах активно поширюється інформація про забруднення повітря. У Києві, Харкові, Кропивницькому, Вінниці, Маріуполі та Дніпропетровської області нібито зафіксовані викиди шкідливих речовин в атмосферу. Зокрема, мова йде про оксид вуглецю (СО), який, окрім іншого, виділяється під час спалювання листя і сприяє виникненню ракових захворювань.

“Над Україною зараз найвища концентрація CO в світі, що можна порівняти з промисловими районами Китаю або Нью-Йоркської агломерації. Але у нас і близько немає такої концентрації людей і підприємств. Накрило півкраїни: від Києва до Харкова, від Вінниці до Маріуполя", — написав у соціальній мережі голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища в громадській раді при КМДА Олег Попенко.

У зв'язку з цим українці не на жарт перелякалися і засипали Мережу знімками горіння листя і закликами не виходити на вулицю без марлевих пов'язок.

Але чи дійсно збільшилася кількість займань у тих частинах України, про які йде мова? Наприклад, в Харківській області за останній тиждень істотного збільшення пожеж в екосистемах не спостерігається. І в приватному секторі городяни теж не поспішають спалювати листя.

“З 1 січня у Харківській області сталося більше семи тисяч пожеж. Починаючи з квітня, десь 55-60% сталися в екосистемах. У літній період наші підрозділи за добу виїжджали на виклики більше 100 разів. І це тільки на пожежі в екосистемах. З 14 по 21 жовтня підрозділи виїжджали на пожежі на відкритих територіях 92 рази: горіли пустирі і луки. При цьому в приватному секторі згоряння листя чи трави не було", — розповідає "Коментарям" керівник прес-служби головного управління ДСНС в Харківській області Ігор Лупандін.

vZwaBhgFGFFGfu8CeVSmqOcWi.jpg

В тумані — частинки пилу

Фахівці пояснюють: під час спалювання листя або трави в повітря потрапляє пил, який при виникненні туману і відсутності вітру осідає на землю.

“Туман сприяє накопиченню в повітрі різних брудних домішок. Туману потрібні ядра конденсації, а для ядра конденсації служить будь-яка суспензія (сукупність найдрібніших частинок твердої речовини в рідині або газі, — ред.). Тому чим більша сукупність, тим густіше тумани", — ділиться з нами завідувач сектору метеорологічних прогнозів Харківського регіонального центру з гідрометеорології Євгенія Ляшенко.

Вторить їй і керівник громадського формування "Екологічний патруль" Дніпропетровської області Тетяна Лампіка.

“За рахунок підвищеної вологості не відбувається процесу розсіювання. Тобто брудні частинки залишаються на рівні туману і чим довше він стоїть, тим більше їх концентрація. Через сезонність трохи збільшився вплив навколишнього середовища на наше з вами здоров'я. Але це потрібно враховувати насамперед підприємствам, які отримують дозволи на викиди. В їх документах є розрахунки, які включають в себе особливості погодних умов і вологості. Але ані підприємства, ані фахівці не звертають на це належної уваги. Хоча підприємства могли б в такий період використовувати додаткові засоби очищення", — зазначає Тетяна Лампіка.

GrCJrbIfF9HzeFc_3Jv-gtFwS.jpg

У свою чергу, в Центральній геофізичній обсерваторії ім. Бориса Срезневського (м. Київ) заспокоюють, наголошуючи, що за даними спостережень, оксид вуглецю в повітрі залишається в гранично допустимих нормах.

“За даними спостережень мережі гідрометеорологічних організацій, концентрація оксиду вуглецю в останні дні залишалася в своїх звичних параметрах. Зокрема, в Києві максимальні разові концентрації оксиду вуглецю на стаціонарних постах коливалися в межах 0,4—1,0 ГДК (гранично допустима концентрація), у Вінниці — 0,3—0,4 ГДК, у Харкові — 0,3-0,8 ГДК, у Кропивницькому — 0,6 ГДК. Взагалі, за останні дні концентрації оксиду вуглецю, які характеризувалися як високі, в мережі моніторингу гідрометслужби не зареєстровані", — заявили в прес-службі обсерваторії.

Гідрометеорологи говорять, що в найближчі два-три дні туман в Україні ще буде спостерігатися. А з ним — і брудні частинки. Проте вже з початку листопада температура повітря поступово буде опускатися все нижче і нижче. У свою чергу, листя українці перестануть спалювати і залишать їх як природне добриво.

Раніше портал "Коментарі" писав, що в одному з багатоповерхових будинків у Києві ввечері сталася пожежа: згоріло відразу три квартири з 10 по 13 поверх.

Фото: Інформатор (Київ) / Факти / Максим Журавель



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!