Головна Новини Суспільство події Пожежі у Чорнобильській зоні: лихо та наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Пожежі у Чорнобильській зоні: лихо та наслідки

Експерти розповіли виданню «Коментарі», наскільки небезпечна з екологічної точки зору ситуація з пожежами в Чорнобильській зоні, а також – як запобігти подібним інцидентам

15 квітня 2020, 11:03 comments3020
Поділіться публікацією:
Пожежі у Чорнобильській зоні: лихо та наслідки

Пожежі, що майже два тижні вирують в Чорнобильській зоні, стали на деякий час топ-темою в українських ЗМІ, витіснивши навіть новини про коронавирус  і карантин. І хоч їх вдалося приборкати, в тому числі не без допомоги дощу, ситуація викликала чималий резонанс.

"Необхідно посилити контроль над Зоною"

Експерт з енергетичної політики ГО "Екодія" Олександра Заїка підкреслює, що з екологічної точки зору будь пожежа чинить негативний вплив на навколишнє середовище, оскільки знищує екосистеми -  флору і фауну.

"Однак тільки у зоні відчуження пожежі призводять до вивільнення радіоактивних ізотопів, які осіли після аварії на ЧАЕС, – пояснює Олександра Заїка. – Біомаса (рослини, гриби) накопичує радіонукліди, а в результаті пожежі вони вивільняються і поширюються атмосферою з попелом та пилом. Таким чином, радіонукліди поширюються на великі відстані, а при попаданні в людський організм можуть призвести до проблем зі здоров'ям".

10 квітня Київ побив антирекорд, ставши містом з найвищим у світі рівнем забруднення повітря – за рейтингом компанії IQ Air, яка займається приладами для вимірювання забруднення атмосфери і пропонує власні рішення цієї проблеми. На думку експерта ГО "Екодія", в цьому є і слід "чорнобильських пожеж".

"Так само, як і від звичайної пожежі, в атмосферу потрапляє дрібнодисперсний пил, чадний газ, вуглекислий газ, метан, оксиди азоту та інші гази, які розносяться вітром. Вони не тільки підсилюють зміну клімату, але й негативно впливають на здоров'я людини, коли потрапляють в організм у великій кількості", – підкреслює Олександра Заїка.

На її думку, щоб запобігти подібним лихам, перш за все, потрібно посилити протипожежні заходи в Зоні відчуження.

"А для цього необхідно, щоб держава виділяла достатню кількість коштів на діяльність Державного агентства України з управління зоною відчуження, – вважає експерт. – Сьогодні воно недоотримує грошей, в тому числі і на протипожежні заходи. Навіть порівняно з минулим роком витрати на нього істотно скоротилися".

Крім того, вважає Олександра Заїка, потрібен жорсткий контроль самовільного відвідування Зони, а також штрафування паліїв.

"Нагадаю, що 13 квітня Рада підтримала законопроект 2339, який має посилити відповідальність за забруднення повітря, спалювання трави та листя. На жаль, президент його досі не підписав", – підкреслює експерт.

Введення в дію закону посилить відповідальність за випалювання рослинності, зокрема:

- від 6120 грн до 30600 грн — за самовільне випалювання рослинності або її залишків у межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду;

- від 30 600 грн до 61 200 грн — за забруднення атмосферного повітря;

- від 91 800 до 153 тис. грн — за знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу навколо населених пунктів, вздовж залізниць.

"Однак, навіть якщо закон буде введено в дію, цього буде мало, – вважає Олександра Заїка. – Біда в тому, що в країні відсутній дієвий механізм для його реалізації".

"Радіаційний контроль фактично знищено"

Голова Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко зазначив виданню "Коментарі", що ситуація з пожежами в Чорнобильській зоні повторюється кожну весну і осінь. І відбувається це з ряду причин.

"У Білорусі чорнобильська зона не горить, як у нас. Так що тут саме внутрішньоукраїнські питання, – наголошує еколог. – Проблема в нашій недолугості, безгосподарності, знищенні державного контролю, нестачі пожежних машин і спеціальних приладів спостереження. Екологічні інспекції виїжджають до місць пригоди з величезним запізненням, тому що велика бюрократична тяганина. Це зробили спеціально для бізнесу. У нас фактично не працює система контролю. А без неї навіть штрафи, які ввели, не допоможуть. Причому ввели їх, не скасувавши закони, згідно з якими дозволено спалювання сухої трави. Все та ж наша безладність, помножена на непрофесіоналізм окремих нардепів".

Лісові пожежі, за словами Володимира Борейка, небезпечні тим, що йде виділення шкідливих сполук – двоокису вуглецю, сажі, поліциклічних ароматичних вуглеводнів, бензпірену, який сприяє розвитку ракових захворювань.

"Якщо ж горить ліс в Чорнобильській зоні, до цього "коктейлю" може додатися ще якийсь відсоток радіації, – продовжує експерт. – При цьому потрібно розуміти, що далеко не весь ліс в Зоні радіоактивний... Щоб працювати по фону, повинна бути серйозна лабораторія. А ті пикалки, з якими там бігають журналісти, це несерйозно. У нас же радіаційний контроль, по суті, знищено".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!